Αγιατολάχ σημαίνει «το σημάδι του Θεού» με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη να ελέγχει τα πάντα στο Ιράν. Την κυβέρνηση, τις ένοπλες δυνάμεις, την δικαστική εξουσία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τους Φρουρούς της Επανάστασης ακόμα και την λεγόμενη δύναμη Κουντς, την ομάδα-ομπρέλα που επιβλέπει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Ο εξαφανισμένος Χαμενεΐ είναι ένας σκληροπυρηνικός, φανατικός ισλαμιστής που πνίγει στο αίμα κάθε κίνημα αντίδρασης και θα παραμείνει το ίδιο σκληρός και αδίστακτος μέχρι να τον εγκαταλείψουν οι βιολογικές του δυνάμεις ή μέχρι να εξοντωθεί.
Όμως αν το 1979 είναι η μία κομβική ημερομηνία για την Μέση Ανατολή και το Ιράν, η 7η Οκτωβρίου 2023 είναι η άλλη. Η μέρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ και σφαγίασαν αθώους, ήταν το φυτίλι που πυροδότησε όσα ακολούθησαν: Την αιματοχυσία στη Γάζα, την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, την απάντηση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους και την αμερικανική εμπλοκή με τον βομβαρδισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος. Κάπως έτσι, «τρεις θυμωμένοι γέροντες των οποίων η συμπεριφορά εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την κρίση τους» όπως έγραψε ο Guardian, ο 86χρονος Χαμενεΐ, ο 75χρονος Νετανιάχου και ο 79χρονος Τραμπ βάζουν φωτιά στον πλανήτη.
Στόχος των Ισραηλινών και των Αμερικανών είναι το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τόσο μυστικό, που κανείς δεν έχει ακλόνητες αποδείξεις, ανασύροντας από την παγκόσμια μνήμη την περίπτωση Ιράκ. Όμως ανεξάρτητα από την ύπαρξη πυρηνικών, το Ιράν αποτελεί ούτως ή άλλως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Οι ηγέτες του έχουν δεσμευτεί εδώ και δεκαετίες για την πλήρη καταστροφή και τον αφανισμό του Κράτους του Ισραήλ και αυτό από μόνο του αρκεί για να εξηγήσει πολλά. Και εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο μεγάλο πολεμικό μέτωπο, αυτό που εξελίσσεται όχι επί του εδάφους της Μέσης Ανατολής, αλλά επί των ιδεολογιών. Πως είναι δυνατόν κάποιοι να ταυτίζονται με τους χασάπηδες της Τεχεράνης;
Το τέρας του αντισημιτισμού και του επιλεκτικού ανθρωπισμού έχει πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι των αριστερών αλληλέγγυων που το είδαμε να ταυτίζεται ακόμα και με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Η εγγενής αδυναμία των ορκισμένων πασιφιστών να βάζουν διαχωριστικά όρια και η εμμονή τους να καταδικάζουν οτιδήποτε θεωρείται Δυτικό, τους οδηγούν στο να υπερασπίζονται ένα από τα πιο σκοταδιστικά, αυταρχικά και απειλητικά καθεστώτα του κόσμου που δολοφονεί γυναίκες, ομοφυλόφιλους, μειονότητες.
Το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον Νετανιάχου ή τον Τραμπ δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που υπερασπίζονται τον Χαμενεΐ. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους επαγγελματίες ανθρωπιστές.
Ειδήσεις Σήμερα
- Σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ: Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο των 12 ημερών
- Πανελλήνιες 2025: Αυτά είναι τα μικρά «διαμάντια» του Μηχανογραφικού – 4 συμβουλές από ένα ειδικό – «Βατερλό» στην Έκθεση
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Το παρασκήνιο πίσω από τη γενναία απόφαση Μητσοτάκη
- Ο καιρός το Σάββατο – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

