Ένα μεγάλο, εκτός ελέγχου, τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X, που είχε εκτοξευθεί το 2015 και έκτοτε περιφερόταν επί σχεδόν επτά χρόνια στο διάστημα, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη, όπου αναμένεται να πέσει στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων. Εφόσον αυτό, όντως, συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» πέφτει στο φεγγάρι.
Ο πύραυλος είχε θέσει σε μακρινή τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο (Deep Space Climate Observatory), αλλά κάποια στιγμή το δεύτερο τμήμα του πυραύλου, βάρους τεσσάρων μετρικών τόννων, όταν αποσπάστηκε σε μεγάλο ύψος από τον πλανήτη μας, δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη ούτε αρκετή ενέργεια για να δραπετεύσει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης, όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Έρικ Μπέργκερ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».
Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού ακολούθησε μία πολυετή χαοτική τροχιά, βρίσκεται πλέον σε πορεία πτώσης στη Σελήνη σε μερικές εβδομάδες με ταχύτητα 2,58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Πιθανώς θα προσκρούσει στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού κοντά στον ισημερινό του στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ασχολείται με τα κοντινά στη Γη διαστημικά αντικείμενα. Εφόσον, πράγματι, πέσει στην πίσω πλευρά της Σελήνης, το συμβάν δεν θα γίνει ορατό από τον πλανήτη μας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βομβαρδισμένο τοπίο η Συγγρού: Ισχυρή έκρηξη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός – Ένας τραυματίας επειγόντως στο Λαϊκό, κλειστός ο δρόμος [βίντεο]
- Αργία και σήμερα σε τέσσερις περιφέρειες – Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα μέσα μεταφοράς [βίντεο]
- Κακοκαιρία Ελπίς: Αποζημιώσεις για οδηγούς, χιονο… πόλεμος για τις ευθύνες
- Κακοκαιρία Ελπίς: Τα 7 λάθη που έφεραν το χάος
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Σοκαριστική καταγγελία: «Είμαστε 36 ώρες χωρίς ρεύμα, έχουμε μωρό παιδί και ηλικιωμένη – Ανάβουμε κεριά για να ζεστάθουμε» [βίντεο]
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Παγετός και πολικό ψύχος σε όλη την Αττική – Το πιο κρύο πρωινό του χειμώνα ήρθε, τι λένε κορυφαίοι μετεωρολόγοι
- Η ώρα των ευθυνών για το χάος – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr















![Halloween: Διανομέας της Amazon πήγε να αφήσει δέμα και έζησε τον απόλυτο τρόμο [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/10/https-archive-imagesprodglobala201836reutersmedianet-2017-10-31-2017-10-31t201515z-7854-mrprc1afd8209f0-rtrmadp-0-halloween-mexico-11zon-300x200-jpg.webp)




