Αθήνα Καιρός

Ένα ταξίδι στις ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας – Ανακαλύπτοντας τους «θησαυρούς» της Βοιωτίας και της Φωκίδας

6 λεπτά
Ένα ταξίδι στις ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας – Ανακαλύπτοντας τους «θησαυρούς» της Βοιωτίας και της Φωκίδας
καταρράκτες πέτρας

Ένα ξεχωριστό τριήμερο ταξίδι στη Βοιωτία και τη Φωκίδα, με όμορφες διαδρομές, ιστορικούς προορισμούς, πολιτισμό και μοναδικά φυσικά τοπία.

Λιβαδειά: Από τις Πηγές της Κρύας στην Πινακοθήκη Θεόδωρου Λαζαρή

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε από τη Λιβαδειά, όπου αρχίσαμε την περιήγησή μας με πρώτη στάση τις Πηγές της Κρύας, ένα από τα πιο γνωστά σημεία της πόλης. Τα τρεχούμενα νερά του ποταμού Έρκυνα, τα πέτρινα γεφυράκια και η βλάστηση συνθέτουν ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Πηγές της Κρύας

Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στην Πινακοθήκη Θεόδωρου Λαζαρή, όπου ξεναγηθήκαμε από τον δήμαρχο Λεβαδέων, Δημήτρη Καραμάνη, παρουσία της Φανής Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κα Φανή Παπαθωμά, δήλωσε για τη δράση:

«Η Φωκίδα και η Βοιωτία διαθέτουν ισχυρά θρησκευτικά τοπόσημα και προσκυνηματικές διαδρομές, που συνδέουν την πίστη με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Μέσα από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας, όπως το συγκεκριμένο ταξίδι εξοικείωσης, αναδεικνύουμε αυτόν τον πλούτο και ενισχύουμε τη θέση της Στερεάς Ελλάδας ως προορισμού με αυθεντικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Πινακοθήκη Θεόδωρου Λαζαρή

Ο Θεόδωρος Λαζαρής, με καταγωγή από τη Λιβαδειά, υπήρξε ζωγράφος με ιδιαίτερη αγάπη για την απεικόνιση τοπίων, αποτυπώνοντας μέσα από τα έργα του εικόνες της φύσης και της ελληνικής υπαίθρου. Το 1978 δώρισε 72 έργα του στη γενέτειρά του, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας συλλογής που διατηρεί ζωντανή την καλλιτεχνική του παρακαταθήκη.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Θεόδωρος Λαζαρής

Η πινακοθήκη αποτελεί έναν σημαντικό χώρο πολιτισμού για τη Λιβαδειά, καθώς δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο του ζωγράφου και τη σχέση του με τον τόπο καταγωγής του. Η επίσκεψή μας αποτέλεσε μια όμορφη στάση πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την αξία της τέχνης και της διατήρησης της τοπικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Μετά την επίσκεψη, ακολούθησε βόλτα στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λιβαδειάς, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης, που δεσπόζει πάνω από την περιοχή και προσφέρει μια εικόνα της μακραίωνης ιστορίας της.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας ολοκληρώθηκε με φαγητό στο «Ταξίμι».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Μεσαιωνικό Κάστρο της Λιβαδειάς

Δελφοί και Άμφισσα: Από τον αρχαιολογικό πλούτο στη Χάρμαινα

Η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε με αναχώρηση από τη Λιβαδειά και προορισμό τους Δελφούς, έναν τόπο με ξεχωριστή θέση στην αρχαία ελληνική ιστορία. Πρώτη στάση της ημέρας ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις αίθουσές του και να γνωρίσουμε από κοντά τα σημαντικά ευρήματα που φιλοξενεί.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο, ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο «Οινοχόος» στους Δελφούς, πριν συνεχίσουμε την περιήγησή μας με επόμενη στάση τη Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος.

Με ιστορία που ξεκινά από τον 11ο αιώνα, η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος, κοντά στο Χρισσό, συνδέεται με την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 και την ορκωμοσία αγωνιστών στις 24 Μαρτίου. Ξεχωρίζει για το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1834, ενώ από το 1988 λειτουργεί ξανά ως γυναικεία μονή, με ηγουμένη τη μοναχή Κικιλία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς την Άμφισσα, όπου επισκεφθήκαμε τη Χάρμαινα, την παραδοσιακή συνοικία της πόλης. Πρόκειται για μια ιστορική γειτονιά που συνδέεται άμεσα με την τέχνη της βυρσοδεψίας, καθώς εκεί λειτουργούσαν για αιώνες εργαστήρια κατεργασίας δερμάτων, γνωστά ως ταμπάκικα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Χάρμαινα

Τα παλιά κτίρια, τα στενά δρομάκια και τα ίχνη αυτής της επαγγελματικής παράδοσης διατηρούν ζωντανή την ιστορική φυσιογνωμία της συνοικίας και αποκαλύπτουν μια διαφορετική πλευρά της Άμφισσας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Χάρμαινα

Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής μας, επιστρέψαμε στη Λιβαδειά, όπου η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας έκλεισε με φαγητό στο κατάστημα «Κοψίδια».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Πηγές της Κρύας,

Μονή Ευαγγελιστρίας και Καταρράκτες της Πέτρας: Ένας όμορφος επίλογος στο ταξίδι

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας ξεκίνησε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, έναν χώρο με ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία, χτισμένο στις καταπράσινες πλαγιές του Ελικώνα.

Η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1665, καθώς και τη δεκαετία του 1950. Κατά την Τουρκοκρατία, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, λειτούργησε ως κρυφό σχολείο, ενώ στον χώρο της υπάρχει κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε βοήθεια σε Έλληνες και συμμάχους, ενώ από το 1959 λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε για λίγο με την ηγουμένη Ανθούσα και τις μοναχές της μονής, να συνομιλήσουμε μαζί τους και να γνωρίσουμε καλύτερα την καθημερινότητα και τη ζωή στον χώρο. Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, Γιώργος Αραπίτσας, και η πρόεδρος Κατερίνα Κοβού-Γκατζούνη.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας

Στη συνέχεια, αφήσαμε πίσω μας τη μονή και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς τους Καταρράκτες της Πέτρας, έναν ξεχωριστό φυσικό προορισμό στη Βοιωτία, κοντά στην Αλίαρτο. Εκεί, τα νερά πέφτουν από ύψος περίπου 25 μέτρων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η πλούσια βλάστηση και η φυσική ομορφιά της περιοχής συνθέτουν ένα σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψει κανείς από κοντά.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Καταρράκτες Πέτρας

Η επίσκεψη αποτέλεσε μία από τις πιο ξεχωριστές στάσεις της ημέρας, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά την ομορφιά της φύσης και να καταγράψουμε εικόνες που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής μας, ακολούθησε γεύμα και στη συνέχεια πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας έτσι το τριήμερο ταξίδι μας στη Βοιωτία και τη Φωκίδα.

Τρεις ημέρες γεμάτες διαφορετικές εικόνες, ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους, πολιτισμό και φυσικά τοπία. Ένα ταξίδι που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα περιοχές με ξεχωριστή ταυτότητα και να ανακαλύψουμε πλευρές τους που αξίζουν την προσοχή κάθε επισκέπτη.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]