Παιδιά που κάποτε έτρεχαν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς, μεγάλωσαν σε λασπωμένους καταυλισμούς και χρειάστηκε να κρυφτούν ακόμη και σε σακιά ρυζιού για να επιβιώσουν, τώρα πατούν το χορτάρι στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικούλ, φορώντας τις φανέλες των εθνικών ομάδων τους στην σπουδαιότερη παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Αντόνιο Ρίντιγκερ και ο Αλφόνσο Ντέιβις, συγκλονίζουν -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων- μοιραζόμενοι τα βιώματα των οικογενειών τους από τους εμφυλίους πολέμους, τις κρυψώνες σε σακιά ρυζιού και τη ζωή στα κέντρα φιλοξενίας.

Όταν ο Αντόνιο Ρούντιγκερ μπήκε ως αλλαγή στον εναρκτήριο αγώνα της Γερμανίας για το Μουντιάλ –μια νίκη με 7-1 επί του Κουρασάο στο Στάδιο του Χιούστον– ήξερε ότι η μεγάλη, διευρυμένη οικογένειά του θα τον παρακολουθούσε με περηφάνια.
Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά αν οι γονείς του αμυντικού της Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε για μια νέα ζωή στην Ευρώπη.
«Υπήρχε μόνο η απόφαση να φύγουμε από εκεί», δήλωσε ο Ρούντιγκερ στο BBC Sport Africa. «Μίλησα πολλές φορές με τον αδερφό μου γι’ αυτό, και μου είπε τις ιστορίες για το τι είδε εκεί και πόσο χρειάστηκε να περπατήσουν από το Κόνο [την περιοχή της οικογένειας στο μακρινό ανατολικό τμήμα της Σιέρα Λεόνε] μέχρι την πρωτεύουσα για να βρουν λίγη ασφάλεια».
Η απόσταση μεταξύ του Κόνο και της πρωτεύουσας Φρίταουν είναι περίπου 340 χλμ. και το ταξίδι αποδείχθηκε επικίνδυνο, με τον θείο του Ρούντιγκερ να παίρνει ακραία μέτρα για να αποτρέψει τις ανιψιές και τους ανιψιούς του από το να παρασυρθούν από τους αντάρτες και να μετατραπούν σε έναν από τους χιλιάδες παιδιά-στρατιώτες που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«[Ο θείος μου] τους έκρυψε σε ένα σακί ρύζι και μετά επέστρεψε για να τους πάρει και να συνεχίσουν το ταξίδι», πρόσθεσε ο Ρούντιγκερ. «Και μερικές φορές έπρεπε να κρυφτούν, προσποιούμενοι τους νεκρούς για να μην τους πυροβολήσουν ή να μην τους απαγάγουν».
Ο Ρούντιγκερ, ο μικρότερος από έξι αδέρφια, γεννήθηκε στο Βερολίνο αφού η οικογένειά του έγινε δεκτή από τη Γερμανία ως πρόσφυγες, ενώ άλλοι συγγενείς ξεκίνησαν νέες ζωές σε άλλα μέρη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο 33χρονος θυμάται πώς ήταν να μεγαλώνει σε ένα από τα κέντρα προσφύγων της Γερμανίας. «Είχαμε το δωμάτιό μας, μετά μια οικογένεια δίπλα μας είχε το δικό της δωμάτιο, οπότε είμασταν όλοι μαζί», είπε. «Με επηρέασε πολύ γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Πρέπει να δουλέψεις για τα πράγματα, πρέπει να θυσιάσεις πολλά για να φτάσεις εκεί που μερικές φορές είναι ο στόχος σου».
Σε ένα τουρνουά στο οποίο οι παίκτες της διασποράς και οι οπαδοί έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους, ο δύο φορές νικητής του Champions League λέει ότι τώρα είναι «η κατάλληλη στιγμή να υψώσουμε τη φωνή μας» υπέρ των προσφύγων – και δεν είναι ο μόνος.

Ο Αλφόνσο Ντέιβις, αρχηγός της συνδιοργανώτριας χώρας του Καναδά, πέρασε τα πρώτα του χρόνια σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Γκάνα, αφού οι γονείς του διέφυγαν από τη Λιβερία, η οποία, όπως και η Σιέρα Λεόνε, καταστράφηκε από εμφύλιο πόλεμο κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Ο Καναδάς σημαίνει πολλά για μένα», δήλωσε ο ακραίος αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία δημιούργησε μια συμβολική «ομάδα που αλλάζει το παιχνίδι» από παίκτες-πρόσφυγες για να δείξει «τι είναι εφικτό όταν οι νέοι που εκτοπίζονται από τον πόλεμο και τις διώξεις βρίσκουν ασφάλεια, ευκαιρίες και υποδοχή».
Ο Ντέιβις ανέφερε «το να πάω στο σχολείο για πρώτη φορά, να μπορώ να παίξω το άθλημα που αγαπώ και να μπορώ να κάνω φίλους» ανάμεσα στις αναμνήσεις του από τη… θετή του πατρίδα. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι αυτός που είμαι και να γίνω αυτό που θέλω στη ζωή».
Αλλάζει το παγκόσμιο αφήγημα γύρω από τους πρόσφυγες
Μεταξύ των άλλων παικτών που στηρίζουν με το όνομά τους την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι:
- Ο συμπαίκτης του Ρούντιγκερ στη Ρεάλ Μαδρίτης, Εντουάρντο Καμαβινγκά, του οποίου οι γονείς έφυγαν από την Ανγκόλα για τη Γαλλία.
- Ο Νιγηριανός εξτρέμ Βίκτορ Μόζες, ο οποίος εγκαταστάθηκε ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού οι γονείς του σκοτώθηκαν σε θρησκευτικές συγκρούσεις στη Νιγηρία το 2002.
- Ο πρώην τερματοφύλακας της Βοσνίας Άσμιρ Μπέγκοβιτς – ο οποίος, όπως και ο Ρούντιγκερ, έγινε δεκτός από τη Γερμανία αφού διέφυγε από τον πόλεμο στα Βαλκάνια όταν ήταν τεσσάρων ετών.
- Ο επιθετικός Άλι Αλ-Χαμαντί, του οποίου η οικογένεια διέφυγε από το Ιράκ αφού ο πατέρας του φυλακίστηκε από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Αυστραλία εκπροσωπείται επίσης από μια τριάδα επιθετικών στην εθνική ομάδα: τον Νεστόρι Ιρανκούντα της Γουότφορντ, τον Μοχάμεντ Τουρέ της Νόριτς και τον Αουέρ Μαμπίλ, ο οποίος αγωνίζεται στην Καστεγιόν, στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.
Το γκολ του Ιρανκούντα στη νίκη τους με 2-0 επί της Τουρκίας έκανε τον 20χρονο τον νεότερο σκόρερ της Αυστραλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι Ιρανκούντα, Τουρέ και Μαμπίλ είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν σε αφρικανικούς καταυλισμούς προσφύγων, αλλά τώρα έχουν την ευκαιρία να εντυπωσιάσουν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή.
Η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Αυστραλίας είναι τόσο περήφανη για την πολυπολιτισμική σύνθεση της ομάδας που δημιούργησε ένα βίντεο με κάθε παίκτη να αναφέρει τον τόπο γέννησής του ή την οικογενειακή του κληρονομιά, προκειμένου να αναδείξει τα οφέλη της μετανάστευσης.
«Τα παιδιά και οι νέοι είναι από τους πιο ευάλωτους κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις», δήλωσε ο Μπαρχάμ Σαλίχ, Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες στον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχουν 48,8 εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
«Κάποια χωρίζονται από τις οικογένειές τους, επηρεάζονται από τραύματα και κάποια υφίστανται κακοποίηση».
Ωστόσο, ενώ οι παίκτες με προσφυγικό υπόβαθρο θα αποθεώνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ορισμένοι από αυτούς που συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΟΗΕ εκφράζουν ανησυχίες για τη μεταβολή των παγκόσμιων αντιλήψεων.
«Το αφήγημα τείνει πλέον να ρίχνει περισσότερο το φταίξιμο στους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ρούντιγκερ, ο οποίος πιστεύει ότι η ενσυναίσθηση για τη δεινή θέση όσων ξεφεύγουν από συγκρούσεις έχει μειωθεί.
«Προφανώς, έχεις πάντα το καλό και το κακό. Αυτή είναι η ζωή, δεν είμαστε όλοι τέλειοι. Αλλά το θέμα είναι, αν ένα άτομο κάνει κακό, είναι όλοι κακοί; Δεν μπορείς να τους τσουβαλιάζεις όλους, γιατί αυτό δεν είναι δίκαιο. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ, θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή τους, κάνουν καλό, προσπαθούν να μάθουν. Μαθαίνουν τη γλώσσα, πάνε σχολείο, καταφέρνουν κάτι στη ζωή τους».
Το τουρνουά των αντιφάσεων

Τον Ιανουάριο του 2025, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανέστειλε το Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφύγων των ΗΠΑ (USRAP). Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα επέτρεπε στις αμερικανικές Αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ασφάλεια.
Από τότε που ξεκίνησε το 1980, το USRAP έχει οδηγήσει στην εισδοχή περίπου 3,7 εκατομμυρίων προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 504.000 Αφρικανών.
Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι θα περιόριζε τον αριθμό των προσφύγων σε 7.500 κατά το τρέχον οικονομικό έτος των ΗΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς, μετά τους απαξιωτικούς ισχυρισμούς του Τραμπ για «γενοκτονία» κατά των «Αφρικάνερς».
Πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι 6.069 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στους επτά μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο – και όλοι εκτός από τρεις προέρχονταν από τη Νότια Αφρική.
Αντίθετα, κατά το τελευταίο πλήρες έτος της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, 100,034 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ, με 34.017 από 32 αφρικανικά έθνη. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό (19.923), ενώ η Σομαλία (4.801), η Ερυθραία (2.411) και το Σουδάν (2.484) ήταν επίσης ψηλά στη λίστα.
Η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός αποδοχής προσφύγων σε ιστορικό χαμηλό υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ ως «δικαιολογημένη από ανθρωπιστικές ανησυχίες ή επειδή εξυπηρετεί με άλλον τρόπο το εθνικό συμφέρον», αλλά συνάντησε την αντίθεση ακτιβιστών.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι πιο ευάλωτοι στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο έχουν αποκλειστεί εντελώς», δήλωσε στο BBC Sport Africa η Κρις Ο’Μάρα Βιγκναράτζα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Global Refuge, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Υπουργείο Εξωτερικών για την επανεγκατάσταση προσφύγων.
«Αυτό που θα δούμε [στο Παγκόσμιο Κύπελλο] είναι τις ΗΠΑ να περνούν αυτό το καλοκαίρι γιορτάζοντας, όπως και θα έπρεπε, όσα μπορούν να επιτύχουν οι άνθρωποι όταν τους δίνεται μια ευκαιρία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πέρασαν τον τελευταίο χρόνο διασφαλίζοντας ότι λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν αυτή την ευκαιρία, και πρόκειται για μια έντονη και βαθιά ανησυχητική αντίφαση».
Εν τω μεταξύ στον Καναδά, ο ετήσιος αριθμός των προσφύγων που γίνονται δεκτοί έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία – ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές.
Σε διάστημα 10 ετών, τα στοιχεία από το Τμήμα Προστασίας Προσφύγων της χώρας (RPD) αποκαλύπτουν ότι 9.972 αιτήσεις προσφύγων έγιναν δεκτές το 2016, αριθμός που αυξήθηκε σε 50.067 το 2025. Τριάντα οκτώ αφρικανικά έθνη εκπροσωπήθηκαν στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Καναδά, με τη Νιγηρία να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό εγκεκριμένων αιτήσεων.
Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν το πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994, μια χρονιά κατά την οποία περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στη χώρα. «Ξέραμε τότε ότι το να φιλοξενείς τον κόσμο και το να υποδέχεσαι τον κόσμο δεν ήταν δύο ξεχωριστές ιδέες», δήλωσε η Ο’Μάρα Βιγκναράτζα. «Αλλά φαίνεται ότι το έχουμε ξεχάσει αυτό».
Παίκτες-αστέρες όπως ο Ρούντιγκερ και ο Ντέιβις ελπίζουν να φρεσκάρουν τη μνήμη του κόσμου, καθώς αγωνίζονται για τα έθνη που υποδέχτηκαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

![Μουντιάλ 2026: Η Παραγουάη λύγισε την Τουρκία με 1-0 σε ματς με το πιο γρήγορο γκολ και μια «ιστορική» κόκκινη κάρτα [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/06/paragouai-mountial-150x150.jpg)