Από το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο, έως το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, την Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία, τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου Θήρας, το Γυναικόκαστρο Κιλκίς, το Κάστρο Ιωαννίνων και τη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, 70 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια- εκτός Αττικής- ζωντανεύουν μέσα από ένα πλούσιο και πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που διευρύνει τον διάλογο ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία.

Ο θεσμός, που καθιερώθηκε ως σταθερό πολιτιστικό ραντεβού του καλοκαιριού από το 2020, καλεί κατοίκους και επισκέπτες να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία σύγχρονης τέχνης σε αρχαία θέατρα, φρούρια, ιερές μονές, κάστρα, βυζαντινά μουσεία, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά -όπως ανέφερε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο θεματικός άξονας του θεσμού «Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες», εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, αναδεικνύει τους αρχαιολογικούς χώρους ως ζωντανά πεδία καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει την 1η Ιουλίου και για δύο μήνες πολιτιστικές δράσεις θα πλημμυρίσουν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, η μουσική έχει την τιμητική της τόσο στη Χίο, στο Οθωμανικό Λουτρό, στο Κάστρο, με την παράσταση «Αller/ Retour» όσο και στα Χανιά, στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει τη μουσική παράσταση «Μεταμορφώσεων το ανάγνωσμα». Στις 3 και 4 Ιουλίου το πρόγραμμα απευθύνεται στους νεότερους θεατές. Συγκεκριμένα, στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στο Αργος, παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους «Το στέμμα του πρίγκιπα και άλλες ιστορίες», ενώ ακολουθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες- Ο θρήνος των άλλων» (5,6/7).

Σημειώνεται ότι ο πολιτιστικός χάρτης διευρύνεται κάθε χρόνο και φέτος εντάσσονται στο πρόγραμμα 13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι. Ο φετινός προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 2.232.000 ευρώ. Παράλληλα, ο θεσμός, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, απέκτησε πλέον μία σύγχρονη και φιλική προς τον χρήστη διαδικτυακή πλατφόρμα στη διεύθυνση www.allofgreeceoneculture.gr.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Ενίσχυση του θεσμού με περισσότερους πόρους

«Σε μία εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, όπου οι βεβαιότητες κλονίζονται, αναζητούμε σταθερές αξίες και πηγές έμπνευσης. Μία τέτοια σταθερά είναι η σοφία των αρχαίων πολιτισμών, και ειδικά του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε ότι, το 2026, θα ενισχύσει τον θεσμό με περισσότερους πόρους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παραγωγών και των απασχολούμενων.

