Μετά την περιοδεία του σε περιοχές της Μεσσηνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ρεαλισμό, σωστές επιλογές και κοινή προσπάθεια απέναντι στις διεθνείς γεωπολιτικές ανατροπές και την ενεργειακή κρίση.
«Σε έναν κόσμο μεγάλων γεωπολιτικών ανατροπών και οικονομικής αβεβαιότητας θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα μείνουμε ανεπηρέαστοι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η εισαγόμενη κρίση επηρεάζει και τους δήμους.
Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης:
– Άμεση πίστωση 300 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΑΝ στους δήμους για έργα ανακύκλωσης.
– Διάθεση 240 εκατ. ευρώ εντός Νοεμβρίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων δημοτικών οφειλών προς παρόχους ενέργειας.
– Αύξηση του Τέλους Παρεπιδημούντων από 0,75% στο 1%, προσφέροντας επιπλέον πόρους στην Αυτοδιοίκηση.
– Διπλασιασμό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων.
– Ενίσχυση της εσωτερικής οδοποιίας με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ετησίως από Ειδικό Τέλος, όταν σταθεροποιηθεί η αγορά καυσίμων, με εκτίμηση ότι αυτό θα συμβεί εντός του επόμενου έτους.
– Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μπαταριών με σκοπό την αξιοποίηση τοπικών ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση.
- Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών
- Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα: Τα ελληνικά έργα ενεργειακής μετάβασης που έχουν επιλεγεί από την ΕΕ
- Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Επέκταση της εντοπιότητας στις προσλήψεις των δήμων – Νέα ενίσχυση για το ενεργειακό κόστος















![Νέες ταινίες: Μάλκοβιτς στα καλύτερά του, αποκάλυψη ο Φέρτσμαν [trailer]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/cinema-1024x683-1-300x200-jpg.webp)







