«Μετά την κρίση στον Κόλπο καταστράφηκαν αρκετά διυλιστήρια στην ευρύτερη περιοχή και αυτό δημιούργησε νέες πιέσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ, λόγω της μειωμένης παραγωγής, αλλά και της εποχικής ζήτησης. Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα δύο διυλιστήρια απαντά στην πρόκληση. Τα διυλιστήρια δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν χρηματοδοτικά στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τους επόμενους μήνες. Έτσι θα έχουμε μείωση 10 λεπτών το λίτρο στη βενζίνη και 5 λεπτών στο ντίζελ έως το τέλος Αυγούστου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα από το 2019»
Απαντώντας συνολικά στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Επικαλέστηκε τη μείωση της ανεργίας από το 18% στο 8%, τη δημιουργία σχεδόν 600.000 νέων θέσεων εργασίας, την αντιστροφή του brain drain, αλλά και τη μείωση ή κατάργηση 83 φόρων.
Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2019-2025, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης.
«Βεβαίως ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα είχε σωρευτικά χαμηλότερο πληθωρισμό από ό,τι συνολικά η Ευρωζώνη αυτά τα έξι χρόνια», ανέφερε.
Μητσοτάκης: Τιμάμε τη μνήμη της Βάγιας Νέστορα, οδηγούμε στη Δικαιοσύνη τους τρομοκράτες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στην πρωτολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτεία τιμά τη μνήμη της Βάγιας Νέστορα «οδηγώντας, όπως είχαμε δεσμευθεί, τους τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «την απάντηση της δημοκρατίας στη βία».
«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι αυτήν την απάντηση τη δίνουμε μαζί, τουλάχιστον οι περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις, και θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω την παρουσία του κυρίου Ανδρουλάκη στη χθεσινή εξόδιο ακολουθία της Βάγιας Νέστορα», ανέφερε.
«Μόνο αν ομονοήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην ανάγκη να κλείσει αυτός ο κύκλος αίματος, θα μπορέσουμε να στερήσουμε από μια νέα γενιά τρομοκρατών το πολιτικό οξυγόνο, το οποίο δυστυχώς τους εξέθρεψε εδώ και πολλές δεκαετίες».
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι το σύνθημα «Δεν σας φοβόμαστε» πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας απέναντι στους λίγους που επιλέγουν τη βία.
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός πέρασε στο αντικείμενο της συζήτησης, δηλαδή την ακρίβεια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «προφανώς ανησυχεί τους πολίτες», αλλά αποτελεί και «την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης».
Η πρωτολογία Ανδρουλάκη
«Ο απολογισμός που γράφεται κάθε μέρα στο πορτοφόλι των πολιτών έχει έναν τίτλο: Ακρίβεια παντού. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με τη Eurostat, επί επτά συνεχόμενους μήνες η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερο γενικό πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας, από το βήμα της Βουλής, την ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι υπεραπέδωσε η ακρίβεια και η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο. «Αφήστε τα «λυπάμαι» και τα «θυμώνω». Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις, όχι τη συμπόνοια σας. Η άποψη σας ότι «κάποιοι κερδίζουν όταν κάποιοι άλλοι χάνουν», μας οδήγησε στο δυσθεώρητο κόστος ζωής. Γι’ αυτό η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και νέα πορεία», συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας τον απολογισμό που πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση παρουσίασε, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Μητσοτάκη:
«Είχατε, το 2019 ως στόχο η Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια διακυβέρνησης, να βρίσκεται μαζί με τη Βουλγαρία στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης ως προς την αγοραστική δύναμη;».
Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι αυξάνονται παράλληλα οι μισθοί όπου σημείωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ότι από το 2019 έως το 2025 ο πραγματικός μέσος ετήσιος μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, ενώ το πρόβλημα είναι ο γενικός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καθώς αποτελεί κοινωνική πληγή.
«Η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Δεν μπορεί να επικαλείστε ως δικαιολογία το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εσείς ο ίδιος εντείνατε, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Αμφισβήτησε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη κατά της ακρίβειας, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει πάρει.
«Στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με φορείς της αγοράς, για τα προϊόντα που θα μειωθούν οι τιμές τους από 31 Αυγούστου, ανακύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Μέχρι να φτάσει ο Σεπτέμβριος… η ακρίβεια θα πάει διακοπές; Και από 31 Αυγούστου επί ποιών τιμών θα γίνει η μείωση του 5%; Επί αυτών των τιμών που στο μεταξύ θα έχουν ανέβει; Άρα δώρο άδωρο το 5%», σημείωσε ενω υποστήριξε πως «η συνάντησή σας στο Μέγαρο Μαξίμου για μια «συμφωνία κυρίων» όπως ανακοινώσατε, είναι βουβή αποδοχή της ύπαρξης καρτέλ. Είναι βουβή αποδοχή ότι δεν μπορείτε να εφαρμόσετε θεσμικά τους κανόνες ανταγωνισμού».

