Η κ. Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης λόγω ασθένειας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι το νησί υπήρξε επί δεκαετίες αδικημένο. «Η Κρήτη ήταν πάρα πολλές δεκαετίες αδικημένη. Το νιώθαμε όλοι μας. Επρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να βάλει μπροστά μεγάλα έργα που έπρεπε να γίνουν από καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης. Οπως σημείωσε, «πληρώσαμε ακριβά και σε αίμα την έλλειψη οδικού δικτύου στην Κρήτη. Επιτέλους ο ΒΟΑΚ δρομολογήθηκε. Πλέον οι Κρητικοί ξέρουν ότι θα γίνει πραγματικότητα». Εκτίμησε ότι η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές τουριστικές περιφέρειες της Μεσογείου, υποστηρίζοντας πως «ο τουρισμός της μπορεί να περάσει κατά πολύ τη Μαγιόρκα». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα επόμενα δέκα χρόνια θα τρίβετε τα μάτια σας»! Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πολιτικό σκηνικό, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. θα δώσει «τη μάχη της αυτοδυναμίας», ενώ σχολιάζοντας την κατάσταση στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «τσακώνονται στην αντιπολίτευση για το ποιος θα είναι δεύτερος», υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά «ποιος μπορεί να κρατά γερά το τιμόνι σε μία κρίσιμη εποχή».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΝΟΣ
Κομβική η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., Θοδωρής Νίνος, στάθηκε κυρίως στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, χαρακτηρίζοντάς το κομβικό για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της ανάπτυξης του νησιού. Οπως ανέφερε, «το ΑΕΠ της Κρήτης αντιστοιχεί στο 60% του μέσου όρου της Ε.Ε.», επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός εξελίσσεται σε φορέα συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Υπενθύμισε ότι η ιδέα δημιουργίας του ΟΑΚ ανήκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς είχε αντιληφθεί τη σημασία των έργων υποδομής και άρδευσης για την Κρήτη. «Το ανταγωνιστικό μας ελάττωμα -δηλαδή η έλλειψη σημαντικών έργων υποδομής- γίνεται στρατηγικό πλεονέκτημα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο, όπως σημείωσε, «ανοίγει νέες προοπτικές για την περιοχή».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΚΑΝΑΚΗΣ
Το 2025 καταγράφηκαν 3.300 νέες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν την έντονη κινητικότητα στην τοπική επιχειρηματικότητα. Οπως ανέφερε, «το 2025 καταγράφηκαν 3.300 ενάρξεις επιχειρήσεων και μόλις 900 διαγραφές», γεγονός που τον καθιστά «συγκρατημένα αισιόδοξο». Επισήμανε ότι, πέρα από τις υπηρεσίες, καταγράφηκε αύξηση σε εμπόριο και μεταποίηση, ενώ τόνισε πως στόχος του Επιμελητηρίου είναι η δημιουργία μίας «ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗΣ
Το 50% του πόσιμου νερού χάνεται…

Ιδιαίτερα αιχμηρός ως προς το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού εμφανίστηκε ο Chief Commercial Officer του Ομίλου Μεσόγειος, Γιώργος Κουμπαράκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται τόσο με τις βροχοπτώσεις, όσο με την έλλειψη πρόνοιας και τις παρωχημένες υποδομές. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το 50% του πόσιμου νερού χάνεται πριν καν φτάσει στον καταναλωτή», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το 85% των υδάτινων πόρων κατευθύνεται στη γεωργία, συχνά με ξεπερασμένες τεχνολογίες.
ΗΛΙΑΝΑ ΜΑΛΙΧΙΝ
Το 40% της παραγωγής κρασιού εξάγεται

Τη δική της ξεχωριστή οπτική κατέθεσε η οινοποιός Ηλιάνα Μαλίχιν, η οποία μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας συνεταιριστικού οινοποιείου στο Ρέθυμνο και για τη διάσωση σπάνιων τοπικών ποικιλιών. Οπως ανέφερε, από το 2019 έχουν δημιουργήσει ομάδες παραγωγών και σήμερα διαθέτουν οκτώ ετικέτες κρασιού, με το 40% της παραγωγής να εξάγεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών γεωργίας, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις μετά τη μεγάλη φωτιά του 2022 και η περιορισμένη στήριξη από το κράτος. «Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία δεν έχει αποβάλει τη σκέψη ότι ο αγρότης είναι κάτι υποδεέστερο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.

