Αθήνα Καιρός

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε τις γέφυρες με Τσίπρας

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
8 λεπτά
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε τις γέφυρες με Τσίπρας

Χωρίς συμμετέχοντες μένει το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου και προοδευτική διακυβέρνηση, πριν καν ξεκινήσει καλά καλά η αναμέτρηση για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Το αφήγημα του κ. Τσίπρα κόντρα στην καθαρή λύση του κ. Μητσοτάκη για επαναληπτικές εκλογές εφόσον -λόγω απλής αναλογικής- από τις πρώτες εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση ήταν «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία ψήφο διαφορά και συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κάλεσμα αφορούσε από την αρχή Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ 25, καθώς το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε αντίστοιχες συζητήσεις και διεργασίες. Υπό την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ωστόσο που θέλει να λέει ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ άρα και η πολιτική συνεργασιών πρέπει να είναι προς τα αριστερά, συμφωνήθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, να μιλά για κόμματα και κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, χωρίς να ονοματίζει. Ολοι όμως γνώριζαν ποιοι ήταν -και κυρίως ποιοι θα ήταν την κατάλληλη στιγμή- οι αποδέκτες του καλέσματος για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά, πέραν του ότι συγκίνησε το πανελλήνιο, «τάραξε» τα νερά και έβαλε σε κίνδυνο το αφήγημα του κ. Τσίπρα.

Σκληρή κριτική

Η αρχική θετική προσέγγιση της Κουμουνδούρου στην υποψηφιότητα Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι θέλουν την επικράτησή του καθώς τον θεωρούν «καλό αγωγό» για να προχωρήσει το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλάζει άρδην. Από τις πρώτες του εμφανίσεις ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον έχει αποκαλέσει «κόμμα συντηρητικό με δεξιές, πελατειακές αντιλήψεις, χωρίς όραμα, που έκανε παρεμβάσεις στους θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη ή τα μέσα ενημέρωσης» και έχει πει ότι «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προοδευτική διακυβέρνηση».

Τέτοιες φράσεις υπερβαίνουν -την αναμενόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ- απόσταση που θα τηρούσε ο Γιώργος Παπανδρέου για να απαντά στην κριτική ότι έβαλε υποψηφιότητα, ώστε αν επικρατήσει να φέρει κοντά το Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και εκεί που οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα άφηναν να διαρρεύσει ότι ήθελαν να επικρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή εκτιμούσαν ότι η επικράτησή του θα έδινε σάρκα και οστά στο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δίνουν εντολές σε φίλια ΜΜΕ και αρθρογράφους να κτυπήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως κτυπούν τον Ανδρέα Λοβέρδο και (σε λίγο) τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Φιλικό κλίμα δεν υπάρχει ούτε με το ΜέΡΑ 25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως το ΜέΡΑ 25, «αν καταφέρει να είναι στην επόμενη Βουλή», όπως με δηλητήριο σχολιάζουν, «θα προτιμήσει να συνταχθεί μαζί μας, από το να πάει σε δεύτερες, πολωτικές εκλογές».

Σε αυτή τη φάση, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του θα απέχουν επισήμως από τον σχολιασμό των εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής. Στο παρασκήνιο ωστόσο, θα παρακολουθούν τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα εντείνει την προσπάθειά του να εντάξει όσο πιο πολλά μεσαία και μικρομεσαία στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προσυνεδριακές διαδικασίες, καθώς αντιλαμβάνεται πως η πρόσκλησή του για συνεργασία προς το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να θέσει εν αμφιβόλω την πρωτοκαθεδρία του.

Για τον ίδιο λόγο, θα επιμείνει μέχρι κεραίας στην επιβολή των δύο αποφάσεών του με τις οποίες είχε διαφωνήσει η «Ομπρέλα». Τη συμμετοχή του 20% των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Γέφυρα κ.λπ. στη νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος, αλλά και τη συμμετοχή των 150 προσωπικοτήτων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με δικαίωμα ψήφου. Λένε οι συνεργάτες του ότι με αυτές τις δύο κινήσεις θα προσελκύσει πολλά στελέχη του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου και με συνδυασμό του ότι δεν θα φύγει κανείς προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει πίσω, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα κερδίσουν τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής (του Γ. Παπανδέου, του Ανδρέα Λοβέρδου ή του Νίκου Ανδρουλάκη με βάση τις μετρήσεις) για το ποιος εκπροσωπεί την παράταξη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]