ΑΜΕΣΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Σχέδιο Μητσοτάκη για ισχυρή ανάπτυξη και καλοπληρωμένους εργαζόμενους

12/06/19 • 08:24 | UPD 12/06/19 • 08:25

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν θα γίνονται πλέον δεκτές

Με το άμεσο ξεμπλοκάρισμα της εμβληματικής -πλην όμως εγκλωβισμένης στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- επένδυσης στο Ελληνικό σχεδιάζει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παράδειγμα του άμεσου και αποφασιστικού τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί η επόμενη κυβέρνηση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων, με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη «ως δρόμο για την αναγέννηση της χώρας».

Μιλώντας χθες βράδυ στην Πάτρα, απ’ όπου ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί ο ίδιος του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην Αχαΐα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως εντός επτά ημερών θα υπογραφούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που λείπουν ώστε να ξεκινήσει ένα έργο που όχι μόνο θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα αποτελέσει και πολύ ηχηρό μήνυμα προς εγχώριους και ξένους επενδυτές για τη νέα πραγματικότητα που θα επικρατεί στη χώρα σε σχέση με τις επενδύσεις.

Η έναρξη του έργου στο Ελληνικό αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον, λειτουργώντας στην πράξη ως πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης του βασικού στόχου της επόμενης κυβέρνησης για επενδυτική έκρηξη από τον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ώστε να φθάσει από τα επίπεδα του 2% στο 4%.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν θα γίνονται πλέον δεκτές. «Δεν μπορεί να γίνεται δεκτό τον 21ο αιώνα να “ανακαλύπτεται” ξαφνικά ένα δάσος μέσα σε μια έκταση του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μια επένδυση αιχμής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ούτε βεβαίως να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου».

Οπως τόνισε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέτοιου είδους παραδείγματα δεν είναι πέντε ή δέκα, αλλά εκατοντάδες μικρές διοικητικές πράξεις που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα. Δεσμεύθηκε στο πλαίσιο αυτό ότι στο Ανάπτυξης και στα άλλα κρίσιμα για τις επενδύσεις υπουργεία θα τοποθετηθούν υπουργοί που θα υπηρετήσουν με απόλυτη αφοσίωση έναν πρωταρχικό στόχο: «Να σαρώσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων», όπως είπε.

Η απεμπλοκή μιας κορυφαίας επένδυσης από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και των ιδεοληψιών αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά και στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να κερδίσει, μέσα από την υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το στοίχημα της αξιοπιστίας, που θα ανοίξει το δρόμο για να θέσει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα και χθες στα πολύ θετικά μηνύματα που ήδη εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές εν όψει της πολιτικής αλλαγής, ενώ τόνισε πως η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας όχι μόνο θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στη συνεπακόλουθη μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναπτύσσοντας το σχέδιο του κόμματός του για ισχυρή ανάπτυξη και δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε τέσσερα μέτρα που θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή:

1. Μείωση των φόρων και θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

2. Χτύπημα της γραφειοκρατίας με συγκεκριμένα εργαλεία, όπως:

* Η ηλεκτρονική υπογραφή, που θα καθιερωθεί για πολίτες και επιχειρήσεις, για να πάψουν να ταλαιπωρούνται από γραφείο σε γραφείο.

* Κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων που θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.

* Δεσμευτικά γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.

3. Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

4. Αλλαγή της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει το κράτος απέναντι στις επενδύσεις.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε εκ νέου για:

– Διατήρηση του αφορολόγητου.

– Μείωση πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μια διετία και των μερισμάτων στο 5%.

– Οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως επανέλαβε όλα όσα οι πολίτες απέρριψαν πριν από δύο μόλις εβδομάδες και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι, μη έχοντας κάτι θετικό να επιδείξει, διαστρεβλώνει τις θέσεις της Ν.Δ. Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πίσω της πολλές «νάρκες», από την κατάσταση στη ΔΕΗ μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ ζήτησε ισχυρή εντολή, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο».

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Ηλεία, όπου θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων τον αρχαιολογικό χώρο και την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, θα μεταβεί στον Πύργο, όπου θα μιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την Ανδραβίδα και το Αίγιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap