Η κλήση δεν προωθείται

«Σπασμένο τηλέφωνο» Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό

02/06/18 • 09:01 | UPD 02/06/18 • 09:27

Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων από χθες, καθώς το τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο η κυβέρνηση άφηνε από προχθές να διαρρεύσει ότι είναι το μόνο που απομένει για να κλειστεί η συνάντηση των Σκοπίων, δεν έγινε ποτέ.

Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων από χθες, καθώς το τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο η κυβέρνηση άφηνε από προχθές να διαρρεύσει ότι είναι το μόνο που απομένει για να κλειστεί η συνάντηση των Σκοπίων, δεν έγινε ποτέ.

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εντός των επομένων ημερών και άρα το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ», υποστήριξε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων και κατέληγε: «Η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ τόσο στις συναντήσεις που είχαν στη Νέα Υόρκη όσο και σε αυτή των Βρυξελλών της προηγούμενης Δευτέρας».

Στην προσπάθειά της να επιρρίψει την ευθύνη της εμπλοκής ή του οριστικού ναυαγίου (αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες) η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι τελικά συμφωνία υπήρχε, όταν μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Ε», επέμενε ότι δεν υπάρχει. Επιβεβαιώθηκαν τελικά και εκείνοι που υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η βάση για τον κ. Τσίπρα -αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια- είναι να επικρατήσει στο blame game με τον κ. Ζάεφ και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. να πειστούν ότι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η γειτονική χώρα.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τηλεφωνικό «ΟΚ» Ζάεφ χθες και πράσινο φως για συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου θα έπεφταν οι υπογραφές, διαψεύστηκαν. Αλλωστε, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε», ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωνε πως «σήμερα μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ».

Ανεπισήμως κανείς από την κυβέρνηση δεν μιλά για οριστικό ναυάγιο και ακόμα περισσότερο για τέλος των διαπραγματεύσεων. Η επίλυση του Σκοπιανού είναι μεγάλο κεφάλαιο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει επενδύσει προσωπικά. Αφενός για να τονώσει το αδύναμο διεθνές και διαχειριστικό του προφίλ, αφετέρου για να ενισχύσει την αδύναμη προεκλογική του ατζέντα, αλλά και για έναν τρίτο λόγο: να καταφέρει να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωτερικό, επιχειρώντας να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής και να προκαλέσει προβλήματα στη Ν.Δ.

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση θα παλέψει με νύχια και δόντια ώστε να μην κλείσει η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για το ονοματολογικό της γείτονος χώρας, καθώς, αν αυτό συμβεί, τότε το πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά θα είναι μεγάλο. Ηδη συζητείται -χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί τούτες τις ώρες- ότι ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω, επειδή ο Πάνος Καμμένος δεν άλλαζε στάση, αλλά και δίστασε να αναμετρηθεί με το κύμα των αντιδράσεων στην προτεινόμενη λύση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

jkampourakis@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap