Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,71 δολάρια, ή 1,6%, στα 110,74 δολάρια το βαρέλι στις 00:57 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,71 δολάρια, ή 0,6%, και διαπραγματεύονταν στα 112,25 δολάρια το βαρέλι.
Την Πέμπτη (02/004), την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν από τις διακοπές της Μεγάλης Παρασκευής, το WTI έκλεισε με άνοδο άνω του 11% και το Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν 8% σε μια ημέρα με έντονη μεταβλητότητα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση τιμών από το 2020, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν.
Τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων μεταφέρονται πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά λόγω των ιρανικών επιθέσεων κατά της ναυτιλίας μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
Λόγω των διαταραχών στην προσφορά από τη Μέση Ανατολή, οι διυλιστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές αργού πετρελαίου, ιδίως για φυσικά φορτία στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι παγκόσμιοι αγοραστές υποβάλλουν επιθετικές προσφορές για βαρέλια από την ακτή του Κόλπου (των ΗΠΑ) και το Brent σημειώνει ακόμη ταχύτερη άνοδο», ανέφερε η Schork Group.
Την Κυριακή (05/04), ο Τραμπ ενέτεινε την πίεση προς την Τεχεράνη, απειλώντας σε μια γεμάτη βρισιές ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα στοχεύσει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις γέφυρες του Ιράν, εάν δεν ανοίξει εκ νέου το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ναυτιλιακού κλάδου, ορισμένα πλοία, μεταξύ των οποίων ένα δεξαμενόπλοιο υπό τη διαχείριση του Ομάν, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γαλλικής ιδιοκτησίας και ένα πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου ιαπωνικής ιδιοκτησίας, διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ από την Πέμπτη (02/04), γεγονός που αντανακλά την πολιτική του Ιράν να επιτρέπει τη διέλευση σε πλοία από χώρες που θεωρεί φιλικές.
Ο πόλεμος απειλεί να παραταθεί, καθώς το Ιράν έχει δηλώσει επίσημα στους μεσολαβητές ότι δεν είναι διατεθειμένο να συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ τις επόμενες ημέρες και οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή (03/04).
Την Κυριακή (05/04), η OPEC+, η οποία αποτελείται από ορισμένα μέλη του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου και συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε σύμφωνα με το Reuters σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής κατά 206.000 βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, καθώς αρκετοί από τους βασικούς παραγωγούς της ομάδας δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω του πολέμου.
Η ρωσική προμήθεια έχει διακοπεί πρόσφατα λόγω των επιθέσεων ουκρανικών drones στον τερματικό σταθμό εξαγωγών της στη Βαλτική Θάλασσα. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή (05/04) ότι ο τερματικός σταθμός Ust-Luga επανέλαβε τις φορτώσεις το Σάββατο μετά από ημέρες διακοπών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πόλεμος στο Ιράν: Τελευταία προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, με τον Τραμπ να υπόσχεται «κόλαση» αν το Ορμούζ μείνει κλειστό
- Χίος: Στο νοσοκομείο πέντε άτομα με εγκαύματα – Αναφορές ότι κατασκεύαζαν ρουκέτες για την Ανάσταση
- Πάσχα 2026: Κλειστές οι τράπεζες για 4 ημέρες – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές

