Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: «Έμφραγμα» σε Κηφισό και Αττική Οδό – Τρία τροχαία – Ουρές χιλιομέτρων

Στην… πρίζα η Φολέγανδρος – Aντίστροφη μέτρηση και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων

5 λεπτά
Στην… πρίζα η Φολέγανδρος – Aντίστροφη μέτρηση και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων
Στην… πρίζα η Φολέγανδρος - Aντίστροφη μέτρηση και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων

Στην… πρίζα είναι πλέον η Φολέγανδρος, το πρώτο νησί της τέταρτης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.  Την σκυτάλη, αμέσως μετά, αναμένεται να πάρει η Σαντορίνη ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα ηλεκτριστούν Μήλος και Σέριφος.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου της 4ης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώθηκαν το Ιούνιο και έκτοτε ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στις απαραίτητες δοκιμές για να παραδοθεί το έργο μέχρι την εκπνοή του έτους.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε για το τμήμα Σαντορίνης-Φολεγάνδρου είναι μήκους 60 χλμ., υψηλής τάσης 150 kV, με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Ποντίστηκε σε μέγιστο βάθος 340 μ. και θάφτηκε για την προστασία του καθόλη την υποθαλάσσια όδευσή του.

H  διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων

Αναλυτικότερα, η  διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε με υποβρύχια και υπόγεια καλώδια υψηλής τάσης 150 kV, μήκους περίπου 294 χλμ.. Τα υποβρύχια καλώδια ποντίστηκαν σε μέγιστο βάθος άνω των 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ στο πλαίσιο του έργου ο ΑΔΜΗΕ κατασκεύασε τέσσερις πλήρως ψηφιοποιημένους υποσταθμούς κλειστού τύπου (GIS), για τη σύνδεση των ηλεκτρικών καλωδίων με τα τοπικά δίκτυα διανομής των νησιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες περιλάμβαναν το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. στο Λαύριο, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Λαυρίου – Σερίφου, το  υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Σερίφου, τον  υποσταθμό GIS στη Σέριφο, την γραμμή μεταφοράς υποβρυχίου καλωδίου 150 kV Σέριφος-Μήλος, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Β. Μήλου, τον υποσταθμό GIS στη Μήλο, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Μήλου (προς Φολέγανδρο), το  υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Μήλου-Φολεγάνδρου, το  υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Φολεγάνδρου, τον  υποσταθμό GIS 150 kV στη Φολέγανδρο, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Φολεγάνδρου – Θήρας, το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Θήρας, τον υποσταθμό GIS 150 kV  στη Θήρα, το υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150 kV Θήρας – Νάξου,  το υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Νάξου και την εγκατάσταση συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (SVC) ικανότητας -100/+50 MVAR στον Υ/Σ Θήρας.

Ανάδοχος στα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος ήταν ο όμιλος Hellenic Cables. Για τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη ανάδοχος ήταν η Prysmian. Για τους υποσταθμούς, ανάδοχοι ήταν η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Nari – Electromec.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της τέταρτης φάσης του έργου ανήλθε στα 385,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 2021.

«Η Φολέγανδρος αφήνει πίσω της την ενεργειακή απομόνωση»

Το έργο με την παράδοση του θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των νησιών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, η παύση λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την τοπική ηλεκτροπαραγωγή, προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για το οικοσύστημα του Αιγαίου, λόγω της μείωσης των εκπομπών CO2.

«Η Φολέγανδρος αφήνει πίσω της την ενεργειακή απομόνωση και συνδέεται με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και την προστασία του μοναδικού φυσικού του περιβάλλοντος. Η διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων δείχνει πώς οι επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και στηρίζουν την ανάπτυξη των νησιών μας. Για εμάς, η ενεργειακή μετάβαση αποκτά αξία όταν τα οφέλη της φτάνουν σε κάθε τόπο, σε κάθε πολίτη. Ευχαριστώ τον ΑΔΜΗΕ, τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες για τη συνεργασία τους. Συνεχίζουμε με σχέδιο τις διασυνδέσεις στο Αιγαίο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών μας και δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους τους» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

Με την σειρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε ότι «η Φολέγανδρος είναι πλέον κομμάτι του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Μέσα από σύγχρονες υποδομές που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια ο Διαχειριστής στις Κυκλάδες, νησιά με σημαντική συνεισφορά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας ακόμη σε απαιτητικές συνθήκες ζήτησης. Η διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων, που ολοκληρώνει την ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στην υψηλή τάση, ήταν ένα τεχνικά σύνθετο έργο που ενίσχυσε την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ. Με την ηλέκτριση των διασυνδέσεων της Σαντορίνης, της Μήλου και της Σερίφου το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνουμε ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο ενεργειακών έργων στο Αιγαίο».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]