Αθήνα Καιρός

Χατζηδάκης: Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας

6 λεπτά
Χατζηδάκης: Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά. Αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς αυτή η εξέλιξη. Και βλέπουμε ότι το 2023 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, παρά το ότι ήταν χρόνια εκλογών, παρά το ότι μας έτυχαν άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός μας άντεξε. Εκπληρώσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024, συνεχίζοντας το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία».

Ο κ. Πετραλιάς δήλωσε: «Πριν λίγα λεπτά κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024.

Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρ’όλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται αυξητική τάση σε κατηγορίες εσόδων που συνδέονται με την αύξηση των μισθών, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους κόστους από τις δαπάνες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της ευελιξίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο, είναι η εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του χρέους από 171,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 159,3% το 2023.

Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα για το οποίο εξέλεξαν την Κυβέρνηση οι πολίτες, υλοποιώντας τώρα τις Μεγάλες Αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές στο πεδίο της φοροδιαφυγής, στη θωράκιση της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της υγείας, αλλά και στο βασικό πρόσταγμα της κοινωνίας για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω μέτρων προς όφελος των πολιτών, είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και ο Προϋπολογισμός του 2024, δηλαδή την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο, διανέμοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη».

Ειδήσεις σήμερα

Έως 110 ευρώ αύξηση στη μηνιαία σύνταξη με αίτηση το 2024 – Τι θα συμβεί με όσους αποχωρήσουν το 2025, 2026 [αναλυτικοί πίνακες]

ΟΑΚΑ: Ξεκινά η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα – Όλη η αλήθεια για το Ολυμπιακό Στάδιο

Κολυδάς και Λαγουβάρδος στον ΕΤ: Ναι στη συνεργασία ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου

Κολωνός: Έστελνε γυμνές φωτογραφίες η μητέρα της 12χρονης – Τι αποκαλύπτει το βούλευμα «βόμβα»

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]