Ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ «κλειδί» για την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ!

03/08/17 • 09:45 | UPD 03/08/17 • 09:45

«Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και Ε.Ε.», δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου, που καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεσή του αναμένεται, όπως έγινε γνωστό, να απασχολήσουν και το Eurogroup.

Ο Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας στους «Financial Times» υποστήριξε: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής».

Αιχμές

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, Αννίκα Μπράιντχαρντ, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Aυτό που έχει σημασία για την Επιτροπή είναι η ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να διασφαλίζεται με βάση το νόμο και οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται».

Η κ. Μπράιντχαρντ στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Η αναφορά που έκανε χθες, σύμφωνα με την οποία το θέμα θα απασχολήσει το Εurogroup, δείχνει σαφέστατα ότι οι εταίροι θα επανέλθουν, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, ζητώντας να κλείσει το συντομότερο αυτή η υπόθεση. Ο μοχλός πίεσης θα είναι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η χώρα μας το φθινόπωρο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο

Στο μεταξύ, η καταδίκη του πρώην διευθυντή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. απασχολεί έντονα και το διεθνή Τύπο και δη τον γερμανικό.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον τίτλο «ποινές φυλάκισης για τον Ελληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές». Η εφημερίδα κάνει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης και των διάφορων δικαστικών σταδίων των δύο αθωωτικών αποφάσεων φθάνοντας μέχρι την καταδικαστική απόφαση. Μάλιστα, κάνει λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα.

«Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ενωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι’ αυτό», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν “μαγειρεύει” σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον Kρατικό Προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του, ενώ αναφορά στην καταδικαστική απόφαση Γεωργίου κάνει στη διαδικτυακή της σελίδα και η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau. «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου.

Βάλια Νικολάου
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή