Απέφυγαν την πολιτικοποίηση οι διοργανωτές

Eurovision 2019: Οριστικοποιήθηκε η πόλη που θα γίνει ο τελικός

13/09/18 • 14:22 | UPD 13/09/18 • 15:40

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ιερουσαλήμ, ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ήταν και το μέρος που η νικήτρια ήθελε να διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός. Αυτό όμως ενείχε τον κίνδυνο να πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η Eurovision.

Από την πρώτη στιγμή που η Ισραηλινή Νέτα Μπαρζιλάι αναδείχθηκε νικήτρια της Eurovision, τέθηκε το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της επόμενης χρονιάς. Αυτό γιατί το Ισραήλ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και μάλιστα εκείνη την περίοδο είχαμε και διπλωματικές ανησυχίες λόγω της δήλωσης του Τραμπ για την Παλαιστίνη και εν συνεχεία της μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιερουσαλήμ, ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ, ήταν και το μέρος που η νικήτρια ήθελε να διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός. Αυτό όμως ενείχε τον κίνδυνο να πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η Eurovision. Και οι διοργανωτές δεν θέλουν με τίποτα κάτι τέτοιο.

Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να διεξαχθεί η επόμενη διοργάνωση, η Eurovision 2019,  στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται άλλωστε για την εμπορική και πολιτιστική πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει διάφορες κρίσεις εδαφικής φύσεως στην Ευρώπη, και αρκετοί συμμετέχοντες επέλεγαν να παρουσιάζουν ένα τραγούδι με πολιτική στόχευση. Κάτι που δεν θέλει να δει σε μεγαλύτερο βαθμό η EBU.

Μετά και την επιλογή του Τελ Αβίβ, τα βασικά προβλήματα μοιάζουν να έχουν λυθεί. Δεν είναι παρά πριν ένα μήνα που υπήρχε το πρόβλημα της εγγύησης 12 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να καταβάλει το Ισραήλ για να πάρει τη διοργάνωση. Η EBU είχε προειδοποιήσει τότε ότι αν δε γίνει εντός ενός χρονικού ορίου η κατάθεση της εγγύησης, τότε η διοργάνωση θα πήγαινε σε άλλη χώρα, πιθανότατα στην δεύτερη Κύπρο.