Αθήνα Καιρός

Εμβόλια: ΕΕ σε ΑstraZeneca: Μπορούμε και θα μάθουμε τι συνέβη, ανεπαρκείς οι εξηγήσεις σας

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Εμβόλια: ΕΕ σε ΑstraZeneca: Μπορούμε και θα μάθουμε τι συνέβη, ανεπαρκείς οι εξηγήσεις σας

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη της ΑstraZeneca ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Από εκεί και πέρα εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα εντός της ημέρας (σ.σ. υπολογίζεται αυτό να γίνει στις 19:30 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Associated Press, η απάντηση της εταιρείας ήρθε μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η εταιρεία αποχώρησε από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε καθοριστεί, για να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων.

Η Κομισιόν πάντως ασκούσε πιέσεις στην AstraZeneca να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, εξετάζει τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην εταιρεία.

Λίγη ώρα νωρίτερα  πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η AstraZeneca αποχωρεί από τις συνομιλίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αναμένει από την εταιρεία περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωσή για περικοπή των παραδόσεων εμβολίων το πρώτο τρίμηνο.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: «Βράζει» για ακόμα μια μέρα η Αττική με 409 κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Κορωνοϊός 27/01: 858 νέα κρούσματα, 32 νεκροί και 274 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός και μετάλλαξη: Ποιο είναι το πιο συχνό σύμπτωμα και ποιο δεν εμφανίζεται συχνά

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο «μικροσκόπιο» η βρετανική μετάλλαξη στα λύματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]