Έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι όλα τα τρόφιμα ασφαλή για φριτέζα αέρος, με ένα συγκεκριμένο τρόφιμο να συστήνεται να αποφεύγεται.
Όποιος έχει φριτέζα αέρος έχει προειδοποιηθεί να μην μαγειρεύει ένα πολύ δημοφιλές πρωινό τρόφιμο σε αυτήν. Αυτή η δημοφιλής συσκευή έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της ευκολίας, υποσχόμενη ταχύτερο και πιο υγιεινό μαγείρεμα με τραγανά αποτελέσματα και ελάχιστο λάδι.
Από πατάτες τηγανιτές και φτερούγες κοτόπουλου μέχρι ζεσταμένα υπολείμματα, πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να χειριστεί. Αλλά σύμφωνα με τον Julian Klenda, ειδικό στη διατροφή και ιδρυτή της Maine Lobster Now, υπάρχει ένα τρόφιμο που δεν ανήκει καθόλου στη φριτέζα αέρος: το μπέικον. Προειδοποιεί ότι, ενώ μπορεί να φαίνεται ένας γρήγορος τρόπος για καθαρό τηγάνισμα, το μαγείρεμα του μπέικον στη φριτέζα αέρος μπορεί να μετατραπεί σε «καπνιστή, λιπαρή καταστροφή που περιμένει να συμβεί».
Ο Julian εξηγεί:
«Το μπέικον είναι φυσικά πολύ λιπαρό. Όταν το μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος, το λίπος στάζει στο θερμαντικό στοιχείο. Αυτό το λίπος θερμαίνεται γρήγορα, προκαλώντας καπνό, πιτσιλίσματα και μερικές φορές μικρές φλόγες. Δεν κινδυνεύετε μόνο να καεί το μπέικον, αλλά και να γεμίσει η κουζίνα καπνό και να ενεργοποιηθεί ο ανιχνευτής καπνού».
Οι φριτέζες αέρος λειτουργούν με κυκλοφορία ζεστού αέρα για να μαγειρεύουν το φαγητό ομοιόμορφα, αλλά όταν μπαίνει κάτι λιπαρό όπως το μπέικον, τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Το στάζον λίπος δεν κάνει μόνο τη συσκευή ακατάστατη – επηρεάζει και το πώς μαγειρεύεται το μπέικον.
«Είναι δύσκολο να μαγειρευτεί ομοιόμορφα», λέει ο Julian. «Η κατανομή λίπους και υγρασίας μέσα στη φριτέζα μπορεί να οδηγήσει σε μερικές φέτες να μην είναι καλά μαγειρεμένες ενώ άλλες να γίνουν στεγνές και τραγανές. Και το μη καλά μαγειρεμένο μπέικον, φυσικά, μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας».
Κάθε φορά που έχετε υπερφορτώσει το καλάθι της φριτέζας αέρος, ξέρετε τη δυσκολία – και όταν στοιβάζετε τις φέτες μπέικον ή προσπαθείτε να μαγειρέψετε μεγαλύτερη ποσότητα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. «Οι φριτέζες αέρος χρειάζονται σωστή κυκλοφορία αέρα για να λειτουργούν αποτελεσματικά», λέει ο Julian.
«Αν στοιβάξετε το μπέικον, μπλοκάρετε την κυκλοφορία του ζεστού αέρα. Τότε θα καταλήξετε με άψητα κέντρα και σκληρές άκρες».
Πέρα από το άνισο μαγείρεμα και τον καπνό, υπάρχει και άλλο μεγάλο ζήτημα – η καθαριότητα.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φριτέζα αέρος είναι η πιο εύκολη και καθαρή επιλογή, αλλά το λίπος του μπέικον μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ακαταστασία», λέει ο Julian. «Το λίπος πιτσιλάει και κολλάει σε κάθε γωνία του καλάθιού και του θερμαντικού στοιχείου. Μόλις κρυώσει, σκληραίνει, κάνοντας τον καθαρισμό εφιάλτη».
Το υπόλοιπο λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα. Με τον χρόνο, τα κατάλοιπα συσσωρεύονται και επηρεάζουν τη λειτουργία της συσκευής, ακόμα και προκαλώντας δυσάρεστες οσμές κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε.
«Μπορεί να παρατηρήσετε μια καμένη, καπνιστή μυρωδιά όταν μαγειρεύετε άλλα φαγητά αργότερα», προσθέτει. «Αυτό είναι σημάδι ότι το λίπος του μπέικον δεν καθαρίστηκε πλήρως».
Πώς να μαγειρέψετε μπέικον
Ενώ το μπέικον μπορεί να μην είναι ιδανικό για τη φριτέζα αέρος, υπάρχουν πολλοί άλλοι εύκολοι τρόποι να το μαγειρέψετε.
Ο Julian προτείνει να κρατηθείτε στις κλασικές μεθόδους:
«Αν θέλετε τραγανό και ομοιόμορφα μαγειρεμένο μπέικον, το αντικολλητικό τηγάνι ή το φούρνο είναι η καλύτερη επιλογή. Το μπέικον που ψήνεται στον φούρνο στραγγίζει φυσικά το λίπος και μαγειρεύεται ομοιόμορφα χωρίς πιτσιλίσματα, και μπορείτε να κάνετε μεγάλες ποσότητες».
Συνιστά επίσης να χρησιμοποιείτε σχάρα πάνω από ταψί για να στραγγίζει το περιττό λίπος. «Αυτό σας δίνει το τραγανό που θέλετε χωρίς να πνίγεται το μπέικον στο δικό του λίπος».
Για όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν τη φριτέζα αέρος, ο Julian προτείνει προστατευτικά αξεσουάρ όπως σιλικονούχα ταπεράκια ή χαρτί ψησίματος ειδικά για φριτέζες αέρος.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τραγωδία: 5χρονη πέταξε από παράθυρο 12 μέτρων τον νεογέννητο αδερφό της
- Θεσσαλονίκη: Αθώος 24χρονος μπάρμαν που σέρβιρε αλκοόλ σε 15χρονο
- Φοινικούντα: H μαρτυρία που φέρνει νέα τροπή στη διπλή δολοφονία – Οι υποψίες του 68χρονου για την περιουσία
- Χρήστος Φερεντίνος στο ΤΥΠΟΣ TV: «Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως φίλο»
- Γερμανία: Ο δολοφονημένος τεχνικός της ZDF είχε σχέσεις με τη Χαμάς

