Δηκτικό άρθρο της Jerusalem Post «γκρεμίζει» τα όνειρα της Τουρκίας για συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με το Κάιρο

eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Δηκτικό άρθρο της Jerusalem Post «γκρεμίζει» τα όνειρα της Τουρκίας για συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με το Κάιρο

Στη προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο μέσω συζητήσεων για μια συμφωνία χάραξης των θαλασσίων ζωνών ώστε να διασπάσει τον άξονα που έχει δημιουργήσει το Κάιρο με την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ αναφέρεται ανάλυση της Jerusalem Post.

«Η Τουρκία έχει επινοήσει έναν νέο φαντασιακό «συμβιβασμό» – αυτή τη φορά με την Αίγυπτο – μετά από την αποτυχημένη της προσπάθεια να φτιάξει ένα ανάλογο στόρι με το Ισραήλ, την περασμένη χρονιά», γράφει χαρακτηριστικά η Jerusalem Post.

Η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, «όταν η Τουρκία είδε ότι με την εκλογή Μπάιντεν , οι μέρες της στενής συνεργασίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ τελείωναν, επιχείρησε να εμπλέξει το Ισραήλ σε μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, μέσω της οποίας ουσιαστικά «εξαφάνιζε» την Κύπρο και τα δικαιώματά της». Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ είχε αρνηθεί κάθε συζήτηση επ’ αυτού.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία – και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει μία πολύχρονή πολιτική συμπόρευσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εμπλακεί σε μία συμφωνία που βλάπτει και την Κύπρο και την Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα – για να προσθέσει ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος δεν έχουν να κερδίσουν το παραμικρό από τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, αφού «έχουν ορίσει τις ΑΟΖ τους και δεν χρειάζονται την συμφωνία της Άγκυρας, αφού τα θαλάσσια συνορά τους με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ πιο κοντινά.

Όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο σε μερικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών τους, δίνοντας ένα συντριπτικό νομικό πλήγμα στο περιβόητο «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ωστόσο, Αίγυπτος και Ελλάδα δεν προχώρησαν σε συμφωνία για την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όπου δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Πάιατ: Oι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Ελλάδα – Ποιο το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία

«Γέφυρες» από Ερντογάν σε Μακρόν – Όλο το παρασκήνιο για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αλ Σίσι μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για καθορισμό ΑΟΖ Άγκυρας – Καΐρου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version