Στη λειτουργία συμμετείχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες. Την ακολουθία παρακολούθησε πλήθος πιστών, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της διπλωματικής κοινότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, η πομπή κατευθύνθηκε στις αποβάθρες του Κεράτειου Κόλπου, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έριξε τον Σταυρό στα παγωμένα νερά, με δεκάδες πιστούς να βουτούν για να λάβουν την ευλογία.
Στην τελετή παρέστη, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε αφιχθεί χθες (5/1) στην Κωνσταντινούπολη και στην αντιπροσωπεία του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Συμεών Βιννίτσης και Μπαρ και Ιλαρίων Ρίβνε και Οστρόγκ. Η επίσκεψη εντάσσεται στην τακτική επικοινωνία και συνεργασία των δύο Εκκλησιών και στη συνέχιση των δεσμών που διαμορφώθηκαν μετά την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας το 2019.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Βασίλης Κωνσταντινίδης ήταν εκείνος που κατάφερε να πιάσει τον Σταυρό, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

![Θεοφάνεια – Τρίκαλα: Ένταση κατά την τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού – Αναγκάστηκε να παρέμβει ο Μητροπολίτης [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/01/trikala-stavros-1-150x150.jpg)