Το ερευνητικό έργο φέρει τον τίτλο «WHEYROMATIC»και ως στόχο έχει τον συνδυασμό ωφέλιμων επεμβάσεων για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων αρωματικών φυτών και των παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.
«Η καινοτομία της πρότασης έγκειται στην αξιοποίηση της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης των αιθέριων ελαίων των αρωματικών φυτών, τα οποία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωσή τους σ’ ένα καινοτόμο τυροκομικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, θα επηρεάσουν θετικά την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, η αναμενόμενη αυξημένη διάρκεια ζωής του προϊόντος θα επηρεάσει θετικά την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευσή του», είπε στον «Ε.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Θωμάς Μοσχάκης.

Διευκρίνισε ότι τυρί τέτοιου είδους δεν διατίθεται στην αγορά και είναι καθαρά ένα νέο προϊόν. Εκτός από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, εταίροι του έργου είναι το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μία ιδιωτική εταιρεία, τα στελέχη της οποίας θα κρίνουν αν το νέο προϊόν έχει και εμπορική αξία και μπορεί να σταθεί στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
«Το WHEYROMATIC αναδεικνύεται ως πρότυπο συνεργασίας μεταξύ της έρευνας, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τη συνδυαστική χρήση επιστημονικών μεθόδων και παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών, ανοίγει νέους δρόμους για την εξέλιξη της γαλακτοβιομηχανίας και τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, υπογράμμισε ότι τα αιθέρια έλαια/εκχυλίσματα παραλήφθηκαν μέσω ενός νέου προτεινόμενου πρωτοκόλλου το οποίο επέφερε ομοιομορφία στα συστατικά τους. Στη συνέχεια,ακολουθήθηκε η πλήρης ενσωμάτωση των αιθέριων ελαίων/εκχυλισμάτων από διαφορετικά αρωματικά φυτά στα τυριά τυρογάλακτος σε διαφορετικά επίπεδα. Κατά την παρασκευή των τυριών τυρογάλακτος μελετήθηκε η σταθερότητα των αιθέριων ελαίων στις συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ τα νέα λειτουργικά προϊόντα χαρακτηρίστηκαν πλήρως ως προς τις ιδιότητες και τη σταθερότητά τους και αξιολογήθηκαν οργανοληπτικά με τη συμμετοχή εκπαιδευμένου πάνελ δοκιμαστών.
Να σημειωθεί ότι το τυρόγαλα (ή τυρόγαλο) είναι το διάλυμα που προκύπτει κατά τη διαδικασία παρασκευής του τυριού ή της καζεΐνης και απομένει μετά την πήξη του γάλακτος και την απομάκρυνση του στερεού πήγματος. Είναι όξινο λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει, ενώ το τυρόγαλα έχει διάφορες χρήσεις, μεταξύ άλλων στη γαλακτοβιομηχανία, ως πρόσθετο στη διαδικασία τυποποίησης γάλακτος, ως διατροφικό συμπλήρωμα, καθώς και ως πηγή πρωτεϊνών. Το τυρόγαλα αποτελεί απόβλητο της τυροκομικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον όταν δεν γίνεται σωστή διαχείρισή του.
Το νέο τυρί με αιθέρια έλαια αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας και των υποπροϊόντων των αρωματικών φυτών. «Επίσης, η παραπάνω έρευνα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της παραγωγής ανταγωνιστικών ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά προϊόντων.
Παράλληλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» θα εκσυγχρονίσει τις πρακτικές του, διασφαλίζοντας την εξαγωγική δραστηριότητα λόγω της μοναδικότητας των προϊόντων του. Τέλος, η στοχευμένη προώθηση και η αξιοποίηση των αρωματικών φυτών μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια», κατέληξε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας.

