Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και του ΣΤ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, τέσσερις από τις 13 ελληνικές εταιρείες που υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής βρίσκονται έως την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη, για να πραγματοποιήσουν δοκιμές πεδίου πρωτοτύπων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων Μάχης Κατηγορίας Ι (UCAV Class I), στο πλαίσιο της λεγόμενης «Shadow Period».
Το UCAV Class I, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση προκαταρκτικής διαβούλευσης, θα πρέπει να διαθέτει ικανότητα εντοπισμού, αναγνώρισης, στοχοποίησης και προσβολής στόχων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με ακρίβεια και ευελιξία. Να ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες ενεργητικούς και παθητικούς, ώστε να αναγνωρίζει στόχους ενδιαφέροντος και να προβαίνει αυτόνομα σε στοχοποίηση και προσβολή. Παράλληλα, να μπορεί να φέρει διαφορετικά οπλικά φορτία ανάλογα με την αποστολή – από κατευθυνόμενους ή μη πυραύλους Αέρος–Εδάφους έως ελαφρά βλήματα, μικρά UAV τύπου kamikaze ή ειδικά διαμορφωμένα βλήματα ακριβείας. Το σύστημα θα πρέπει να είναι φορητό και ευέλικτο, με δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης και περισυλλογής, απογείωσης–προσγείωσης από μη συμβατικούς διαδρόμους (όπως χωμάτινες ή τσιμεντένιες επιφάνειες), αλλά και λειτουργίας από θαλάσσιες πλατφόρμες.
Η πρακτική δοκιμή των συστημάτων στο πλαίσιο της άσκησης αποτελεί καινοτομία για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς δίνει τη δυνατότητα απευθείας αξιολόγησης των τεχνολογιών από τον επιχειρησιακό φορέα και ενισχύει τη σύνδεση της έρευνας με το πραγματικό πεδίο επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης, «για πρώτη φορά, ελληνικές εταιρείες δοκιμάζουν λύσεις στο πεδίο, εκεί όπου η καινοτομία συναντά την επιχειρησιακή πράξη. Εκεί όπου η τεχνολογική ισχύς συναντάται με τις ανάγκες της άμυνας».
Η μεγαλύτερη εθνική διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, στοχεύει στον έλεγχο της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στη συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας και την πολιτική προστασία. Ο κ. Τζωρτζάκης σημείωσε πως η δράση του ΕΛΚΑΚ δεν περιορίζεται στη θεωρητική αξιολόγηση, αλλά «παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας μικρού αριθμού πρωτότυπων συστημάτων για επιχειρησιακή δοκιμή από τις Ένοπλες Δυνάμεις και περαιτέρω εξέλιξή τους, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ καινοτομίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας». Η πρωτοβουλία, όπως τόνισε, αποτελεί βήμα προς την τεχνολογική αυτονομία και μια Ελλάδα που παράγει, δοκιμάζει και εξελίσσει τις δικές της τεχνολογίες. Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ ενισχύει την εξωστρέφεια και τη συνεργασία με την ελληνική τεχνολογική κοινότητα, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για επίδειξη ώριμων προϊόντων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στόχος, η καθιέρωση ετήσιου προγράμματος ασκήσεων που θα επιτρέπει στις ελληνικές εταιρείες να δοκιμάζουν τις τεχνολογίες τους υπό πραγματικές συνθήκες, συμβάλλοντας στη στρατηγική ωρίμανση του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Κλείνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ δήλωσε: «Αυτή η στιγμή δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό βήμα, αλλά μια εθνική στιγμή ευθύνης και πίστης. Είναι ένα κάλεσμα προς τους Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς να δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Η αμυντική ισχύς δεν είναι μόνο θέμα οπλισμού, αλλά πίστης, γνώσης και προόδου. Η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να δοκιμάσει τις τεχνολογίες του αύριο — σήμερα». Η συμμετοχή του ΕΛΚΑΚ στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2025 θεωρείται ορόσημο για τη σύζευξη καινοτομίας και εθνικής ασφάλειας, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογική υπεροχή αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής αμυντικής στρατηγικής.

