Η παρέμβαση αφορά την κατασκευή έργων αποχέτευσης ομβρίων σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αντίστοιχες υποδομές, καθώς και σειρά τεχνικών εργασιών σε κρίσιμα σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Βάρης και Βούλας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,58 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και η διάρκεια υλοποίησής του ορίζεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Χαρδαλιάς: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ευθύνη απέναντι στην ανθρώπινη ζωή»
Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής βασική προτεραιότητα, επισημαίνοντας: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής είναι για εμάς ζήτημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και την ανθεκτικότητα των πόλεών μας στην κλιματική κρίση». Όπως ανέφερε, το 60% των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογηθεί, σχεδόν στα μισά της θητείας της διοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έως τον Σεπτέμβριο του 2027 και τα 55 έργα και οι 9 παρεμβάσεις θα έχουν προχωρήσει, με εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία του δήμου
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η νέα σύμβαση ενισχύει ακόμη περισσότερο μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιπλημμυρική προστασία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Όπως σημείωσε, μέσα στο 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, ένα έργο που για δεκαετίες αντιμετώπισε καθυστερήσεις, αλλά πλέον προχωρά με αποφασιστικότητα.
Επιπλέον, προχωρά και το έργο στο ρέμα Χέρωμα-Μηλαδέζα, ύψους 21 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνολική θωράκιση της περιοχής. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σημειώνοντας: «Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουμε δίπλα μας έναν έμπειρο και αποτελεσματικό συνεργάτη, τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινή φιλοσοφία: έργα ουσίας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς άλλες χαμένες δεκαετίες».
Κωνσταντέλλος: «Στόχος η ολοκλήρωση της υδραυλικής θωράκισης της πόλης»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής συνεχίζεται με στόχο την ολοκλήρωση της υδραυλικής θωράκισης μιας σύγχρονης πόλης. Όπως ανέφερε: «Συνεχίζουμε μαζί με την Περιφέρεια Αττικής ένα πολύ συστηματικό και εντατικό έργο, που θα ολοκληρώσει την υδραυλική θωράκιση που πρέπει να έχει μια σύγχρονη πόλη, σαν τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης».
Ο κ. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι, εφόσον εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, μέσα στην επόμενη διετία μπορεί να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο και φιλόδοξο υδραυλικό έργο, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιεί η Περιφέρεια για το σύνολο των 66 δήμων της Αττικής.
Τι περιλαμβάνει το νέο αντιπλημμυρικό έργο
Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα από τη συσσώρευση ομβρίων υδάτων. Οι εργασίες αφορούν κυρίως:
-την περιοχή Πανοράματος,
-την περιοχή Εξοχής της Δημοτικής Ενότητας Βούλας,
-τη Νέα Κάλυμνο Βούλας,
-το Καμίνι Βάρκιζας,
-τον Ασύρματο Βάρης.
Στα συγκεκριμένα σημεία, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων έχουν παρατηρηθεί επιβαρύνσεις στο οδικό δίκτυο αλλά και σε γειτονικές ιδιοκτησίες.
Νέο δίκτυο αγωγών μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αγωγών και καναλιών υδροσυλλογής συνολικού μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, καθώς και η δημιουργία των απαραίτητων φρεατίων. Το νέο δίκτυο θα συνδεθεί με τους υφιστάμενους συλλεκτήρες ομβρίων, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή παροχετευτικότητα και να μειώνεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Δημήτρης Δαμάσκος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Νίκος Βάσης, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής Μιλτιάδης Κύρκος και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Γιώργος Ψαρομιχελάκης.

