Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για την προέλευση του φαινομένου, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν διαφορετικά πιθανά σενάρια προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, το επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, με τους ειδικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο η οσμή να σχετίζεται είτε με εργασίες σε πλοία είτε με διαδικασίες καθαρισμού δεξαμενόπλοιων.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και πρόεδρος του Περιβαλλοντικής Μηχανικής και πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είτε διάλυση επισκευής πλοίων στο δίαυλο Σαλαμίνας – Περάματος, είτε καθαρισμός δεξαμενής σε αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο έξω από την Αίγινα».
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τις διαδρομές που ακολούθησαν οι αέριες μάζες αρκετές ώρες πριν εμφανιστεί η έντονη οσμή, η οποία έγινε αντιληπτή από τη Βούλα και τη Γλυφάδα έως και το κέντρο της Αθήνας.
Ο μετεωρολόγος Θόδωρος Κολυδάς εξήγησε:
«Οι τροχιές δείχνουν πιθανές διαδρομές αερίων μαζών και αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο για το πού πρέπει να στραφούν οι περαιτέρω έρευνες».
Το ενδεχόμενο που συνδέεται με τα φύκια
Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται αφορά τη θαλάσσια ρύπανση και τη διαδικασία αποσύνθεσης φυκών.
Ο ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, συνέδεσε την οσμή με αντίστοιχα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στον Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε:
«Λόγω της ρύπανσης τα φύκια αποσυντίθενται κι έχουμε αυτή την έκλυση δύσοσμων αερίων, όπως είναι οι μερκαντίνες, το υδρόθειο και το μεθάνιο, που δεν είναι τοξικά».
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη οσμή δεν σχετίζεται με ενδεχόμενο επικείμενο σεισμό στην Αττική.
Σε ανάρτησή του σημείωσε:
«Πριν από ισχυρούς σεισμούς έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις η έξοδος ευγενών αερίων, όπως το ραδόνιο. Αλλά αυτά είναι άοσμα και εντοπίζονται από κατάλληλους μετρητές. Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».
Συνολάκης: «Το ότι πέρασε δεν σημαίνει ότι τελείωσε»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κωνσταντίνος Συνολάκης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις σχετικά με την προέλευση της δυσοσμίας.
Μιλώντας στο Live News, ανέφερε:
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε και να υπάρχει μία άρνηση, να λέμε “εντάξει, μπορεί να μην είναι το φυσικό αέριο”, και αυτό το δέχομαι. Από κει και πέρα, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, το καλοκαίρι ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν προβλήματα με τις εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων».
Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται στην Ψυττάλεια μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη.
«Θα πεις, συνεχώς μετρήσεις; Κάθε ένα λεπτό; Κάθε 10 λεπτά; Κάθε μέρα; Κάθε πότε παίρνετε μετρήσεις; Πού τις παίρνετε τις μετρήσεις; Γιατί ακόμα δεν έχει βγει αυτό;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του upwelling, κατά το οποίο νερά από τον βυθό ανεβαίνουν στην επιφάνεια εξαιτίας συγκεκριμένων περιβαλλοντικών συνθηκών.
Όπως εξήγησε:
«Ένα άλλο φυσικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να έχει γίνει, είναι το λεγόμενο upwelling, το οποίο σημαίνει ότι νερά, τα οποία είναι συνήθως κοντά στον πυθμένα, κάτω από σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να ανεβούν στην επιφάνεια. Και αυτά, συνήθως, μεταφέρουν μαζί τους ιζήματα ή αέρια».
Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης τη μακροχρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση του Σαρωνικού κόλπου, υπενθυμίζοντας ότι για δεκαετίες λύματα κατέληγαν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα πριν λειτουργήσει η Ψυττάλεια.
Κλείνοντας, προειδοποίησε ότι το γεγονός πως η οσμή εξαφανίστηκε δεν σημαίνει ότι το ζήτημα έχει λήξει:
«Όπως φάνηκε, επειδή δεν κράτησε πάρα πολύ και υπήρχε άνεμος, έγινε πολύ γρήγορη διάχυση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή πέρασε, τελείωσε… Θα είναι τεράστια κοινωνική απώλεια να μην καταλάβουμε από πού προήλθε».
Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα μετρήσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στην ατμόσφαιρα, ζητώντας εντατικότερη κινητοποίηση των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

![Καλοκαιρινή μπόρα στην Αττική [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/03/kairos-vroxi-150x150.jpg)