«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη αυτής της έρευνας, είχα πλήρη επίγνωση της ιστορικής της βαρύτητας», γράφει ο κ. Λιότσιος στην ανάρτησή του. «Είχα δώσει μια υπόσχεση, πρώτα στον εαυτό μου και ύστερα στους ανθρώπους που πάλεψαν με τις φλόγες και με τον θάνατο, ότι δεν θα επιτρέψω να θαφτεί η Αλήθεια κάτω από τις στάχτες».
Ο Λιότσιος υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ότι η δουλειά του δεν ήταν μοναχική και ευχαριστεί δημοσίως δύο πρόσωπα της Δικαιοσύνης: τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο και τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, οι οποίοι, όπως γράφει, του παρείχαν «θεσμική και ηθική στήριξη».
«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι θεσμοί δεν προστατεύονται με σιωπές και συμβιβασμούς. Προστατεύονται όταν οι ευθύνες προσωποποιούνται και κανείς δεν κρύβεται πίσω από το αξίωμά του». Ο πραγματογνώμονας σημειώνει ότι προσκόμισε «πλήθος στοιχείων» που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός «αδιαμφισβήτητου πλέγματος αποδείξεων», ενώ καταλήγει ευχαριστώντας όσους του επέτρεψαν να βιώσει «την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής του». «Το ευχαριστώ μου δεν εκφράζεται με λόγια», καταλήγει.
Πέντε χρόνια φυλακή για την τραγωδία στο Μάτι – Για πρώτη φορά στο κελί κρατικοί αξιωματούχοι
Για πρώτη φορά από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, τέσσερις από τους κατηγορουμένους στην υπόθεση έφυγαν από τη δικαστική αίθουσα με χειροπέδες στα χέρια.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε να μη χορηγήσει αναστολή στους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό, Ιωάννη Φωστιέρη, τότε αρχηγό του συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων, αλλά και στον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, μία απόφαση που υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και οι εγκαυματίες που έδωσαν το παρών στη δικαστική αίθουσα.
«Γυρίστε πίσω να μας δείτε, να ζητήσετε μια συγγνώμη».
«Εφτά χρόνια αυτήν τη στιγμή περιμένουμε».
Ηταν ορισμένες μόνο από τις φράσεις που φώναζαν οι παριστάμενοι στο ακροατήριο, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια ένιωσαν ίσως για πρώτη φορά σε όλη τη δικαστική πορεία αυτής της υπόθεσης μια μικρή δικαίωση. «Από την ημέρα που έπαθα όσα έπαθα. δεν το πίστευα ποτέ ότι θα δω κάποιους να φεύγουν από εδώ μέσα με χειροπέδες στα χέρια», μας λέει χαρακτηριστικά μία πολίτης που επέζησε τις στιγμές της απόλυτης καταστροφής, με δάκρυα στα μάτια.
Μητέρα θύματος, κλαίγοντας, άρχισε να φωνάζει προς τους καταδικασθέντες που βρίσκονταν στο εδώλιο «μια συγγνώμη, βρε παιδιά, μια συγγνώμη», ενώ δεν έλειψαν και οι κατάρες, με την εισαγγελέα της έδρας, η οποία εκείνη την ώρα μάζευε τα πράγματά της, να λέει «σας θυμίζω ότι εδώ είναι ακόμα αίθουσα δικαστηρίου». «Ναι, αλλά και οι νεκροί παραμένουν νεκροί», ανέφερε ένας συγγενής θύματος…
Οπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να μη χορηγηθεί αναστολή στους τέσσερις αυτούς καταδικασθέντες, με το σκεπτικό ότι, εφόσον αφεθούν ελεύθεροι, είναι πιθανό να τελέσουν άλλα αδικήματα, παραπέμποντας στο σκεπτικό της απόφασης μόλις αυτή δημοσιευθεί σε μερικούς μήνες. Οπως είναι γνωστό, σε υποθέσεις πλημμελημάτων ο κανόνας είναι να δίδεται αναστολή στους κατηγορουμένους. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα αυτή να μη χορηγηθεί σε περίπτωση που υφίστανται ειδικές περιστάσεις και με εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Την ίδια πρόταση για τους εν λόγω τέσσερις καταδικασθέντες είχε κάνει λίγο νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας, αναφέροντας ότι «έχει την πεποίθηση ότι κανείς τους δεν αναγνώρισε την ευθύνη από αυτές τις πράξεις και το κόστος των παραλείψεων για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν».
Ετσι φτάσαμε σε αυτήν την απόφαση, που σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που οδηγείται στη φυλακή ένας πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με δύο ακόμη ανώτατα στελέχη, όπως επίσης και το υψηλότερο τότε πολιτικό στέλεχος με αρμοδιότητα την Πολιτική Προστασία (έκτοτε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναβαθμιστεί σε υπουργείο).
340 έτη κάθειρξης
Οι τέσσερις αυτοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινή 340 ετών, από την οποία εκτιτέα είναι τα πέντε έτη, όπως ορίζει ο νόμος για τα όρια του πλημμελήματος. Αντίστοιχα, εκτιτέα είναι τα 5 έτη για τα υπόλοιπα πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινή 238 ετών.
«Οι κατηγορούμενοι αυτοί ήταν στο πεδίο περισσότερο και είχαν όλο το φόρτο αυτής της κρίσης», ανέφερε για αυτούς η εισαγγελέας.
Ετσι, για τους Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαράλαμπο Χιωνη και Χρήστο Γκολφίνο το δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα μετατροπή της ποινής τους προς δέκα ευρώ ημερησίως, όπως επίσης για τον κάτοικο του Νέου Βουτζά Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή τριών ετών για εμπρησμό από αμέλεια.
Πλέον, σε ό,τι αφορά τα άτομα που οδηγούνται στη φυλακή, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όπως και για όλους τους κρατουμένους. Εχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση όταν συμπληρωθούν τα τρία πέμπτα συνολικού χρόνου κράτησης που τους έχει επιβληθεί, στην προκειμένη περίπτωση 3 χρόνια (έχουν φυσικά το δικαίωμα να εκτίσουν μεροκάματα ώστε η κάθε μέρα να μετρά διπλή κ.ο.κ.).
Μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος, μπορούν να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο θα κριθεί τότε από τις αρμόδιες αρχές.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα νομικό «ραντεβού» πριν από αυτό το στάδιο: ο Αρειος Πάγος, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα επιληφθεί τις υπόθεσης τους επόμενους μήνες. Ο χρόνος πιέζει, με δεδομένο ότι τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι παραγράφονται τον Ιούλιο του 2026. Ηδη η πλευρά των συγγενών των θυμάτων προετοιμάζει για αίτηση επίσπευσης της δίκης προς το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να μην υφίσταται τέτοιος κίνδυνος και να κλείσει οριστικά η δικαστική πορεία της υπόθεσης.
ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Χωρίς αναστολή
- Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής – Ποινή φυλάκισης 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός – Ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου – ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας – Ποινή 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
Εξαγοράσιμες προς δέκα ευρώ ημερησίως
- Χρήστος Γκολφίνος, πρώην διοικητής του 199 – ποινή 238 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής – Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής ΠΣΝ Μάκρης, πρώτος επικεφαλής της φωτιάς – Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Αθηνών, δεύτερος επικεφαλής στο πεδίο – Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Π.Υ. Ανατολικής Αττικής, τρίτος επικεφαλής στη φωτιά – Ποινή 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, 3 χρόνια.

