Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και το τι μέλλει γενέσθαι με την επανεκκίνηση των εργασιών της Γραμμής 4 του μετρό και την αποκατάσταση των βλαβών σε κτίρια της Κυψέλης έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί και φορείς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τις κινήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Δημήτρη Αναγνώπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.», Χρήστο Φαφούτη, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνο Μιτζάλη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.», Σπυρίδων Χρυσανθόπουλος, αλλά και μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κυψέλης.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διερεύνηση και την αποκατάσταση των βλαβών, τα πορίσματα των ανεξάρτητων πραγματογνωμοσυνών του ΤΕΕ, καθώς και οι πρόσθετοι τεχνικοί έλεγχοι και τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται πριν από την επανεκκίνηση του μετροπόντικα.
Κοινή βάση αποτέλεσε η προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών, η αποκατάσταση των ζημιών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και η συνέχιση του έργου με πλήρη τεχνική τεκμηρίωση και διαφάνεια.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στην εύλογη ανησυχία των πολιτών, θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ζητήθηκαν ανεξάρτητες πραγματογνωμοσύνες από το ΤΕΕ, το οποίο έχει υποδείξει πολύ συγκεκριμένες εργασίες ανά πολυκατοικία και διαβεβαιώνει πως μετά την υλοποίησή τους οι κατοικίες θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πιο πριν.
Οπως εξήγησε, σε ορισμένα κτίρια οι πραγματογνωμοσύνες ζήτησαν αναλυτικότερη εξέταση και πρόσθετα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη, ενώ καμία πραγματογνωμοσύνη δεν έκρινε ακατάλληλο για χρήση κάποιο κτίριο.
Σχετικά, πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση κάθε βλάβης γίνεται από την κατασκευαστική κοινοπραξία της Γραμμής 4, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους. Μετά την υλοποίηση των μέτρων που μας έχει υποδείξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κάθε κτίριο θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν, όπως λένε οι ειδικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος».
Οσον αφορά στη συνέχιση της διάνοιξης της σήραγγας, ο κ. Δήμας εξήγησε πως έχει γίνει η καταγραφή και μελέτη προστασίας κάθε κτιρίου που θα συναντήσει στη συνέχεια ο μετροπόντικας, αλλά η επανεκκίνηση θα ακολουθήσει μόνο εφόσον η ανεξάρτητη αξιολόγηση επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα επαρκούν».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων αποτελούν διαδικασία πλήρως ανεξάρτητη από την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής της Γραμμής 4.
Οπως εξήγησε, εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη από τις μελέτες τρωτότητας, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης τόσο στα κτίρια όσο και στο υπέδαφος, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή συνέχιση του έργου.
Ο μετροπόντικας θα πιάσει ξανά δουλειά όχι με βάση το χρονοδιάγραμμα «αλλά μόνο όταν υπάρχει πλήρης τεχνική τεκμηρίωση, έχουν εφαρμοστεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας», όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος. Επεσήμανε ότι πρόκειται για περιοχή με αδύναμα γεωλογικά χαρακτηριστικά, που έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στην εκπόνηση μελετών του έργου.
Στις ενέργειες της Ελληνικό Μετρό στην Κυψέλη και στα επόμενα βήματα, με προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων και την προστασία των περιουσιών τους, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Φαφούτης.
Δήλωσε πως «πριν από την επανεκκίνηση, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα παρουσιαστεί το σχετικό πλαίσιο στον δήμο και στους κατοίκους. Στόχος μας παραμένει η ταχύτερη δυνατή ασφαλής συνέχεια του έργου, με τεχνική τεκμηρίωση, διαφάνεια και έμπρακτη υποστήριξη των κατοίκων».
Στις τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός. Είπε πως και για τα 20 κτίρια «θα ακολουθήσουν οι τελικές εκθέσεις που ενδεχομένως θα υποδεικνύουν επιπρόσθετες εργασίες» και διαβεβαίωσε ότι «με το πέρας των εργασιών τα κτίρια θα είναι πιο ασφαλή από ό,τι ήταν πριν τη διέλευση του μετροπόντικα».
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ήδη η κατασκευάστρια κοινοπραξία AVAX-GHELLA-ALSTOM έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση φθορών σε κτίρια στην περιοχή της Κυψέλης, επί της ζώνης επιρροής της διάνοιξης της σήραγγας της Γραμμής 4, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.
Ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία για την άμεση επέκταση των παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τους κατοίκους και την Ελληνικό Μετρό. Οπως τόνισε, «στόχος της εταιρίας είναι να προχωρήσουν οι εργασίες με ταχύτητα και αξιοπιστία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημιές και να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατασκευών. «Αναμένουμε τις τελικές εκθέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και σε συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουμε γρήγορα και με αξιοπιστία στην αποκατάσταση των κτιρίων στα οποία απαιτείται κάτι τέτοιο».
- Σοκ στη Φθιώτιδα: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 4χρονης σε παιδικό σταθμό – Τι λέει η μητέρα της
- Λαμία: Βρήκε κλήση στο μηχανάκι και επιτέθηκε σε ταξιτζήδες στη Λαμία – Τον «βούτηξε» από τον λαιμό και τον έριξε κάτω
- Η εξομολόγηση του Αλέξανδρου Ρήγα: «Συντονίζομαι με την ζωή που έχει ημερομηνία λήξης – Δεν βλέπω επαναλήψεις»






















