Αρχικά, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας στο Νεστόριο Καστοριάς στο σημείο, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του River party.
Τα ορμητικά νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει όλους τους υπαίθριους χώρους και όπως φαίνεται έχουν προξενήσει ζημιές στα πέτρινα στηθαία στις όχθες του ποταμού, στο γραφικό πέτρινο γεφύρι σημείο κατατεθέν της περιοχής καθώς και σε ορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το νερό που κατεβαίνει από το Γράμμο έχει τέτοια ορμή που συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του». Από την υπερχείλιση του ποταμού έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα και στα δύο αντλιοστάσια που βρίσκονται πλησίον του ποταμού και υδρεύουν την ακριτική κωμόπολη. Ο κ. Γκοσλιόπουλος αναφέρει ότι «για υγειονομικούς λόγους διακόπηκε η τροφοδοσία νερού υδρευσης από τα πηγάδια προς τις δεξαμενές του Νεστορίου έως ότου τα συνεργεία του δήμου καταφέρουν να εκτιμήσουν εάν τα νερά του ποταμού έχουν εισέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών».

Η βροχόπτωση είναι μεγάλη όχι μόνο στο Νεστόριο, αλλά και σε όλο το Γράμμο κι όπως τονίζει ο δήμαρχος «έχουν προκληθεί καταστροφές σε σπίτια και δρόμους στο ορεινό χωριό Γράμμος αλλά και σε δασικούς δρόμους που χρησιμοποιούν οι υλοτόμοι για την ξύλευση του δάσους». Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλά προβλήματα σε οικισμούς και πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε μία περίπτωση για την απομάκρυνση ενός πεσμένου δένδρου στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης.


Προβλήματα και στην Ηγουμενίτσα από την κακοκαιρία
Ταυτόχρονα, ίδια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και για τους κατοίκους της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, καθώς η συνεχής και έντονη βροχόπτωση που ξεπερνά τις 24 ώρες, έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο της στάθμης του ποταμού Στρούγγα που διασχίζει την περιοχή.
Σύμφωνα με την ERTnews, η ποσότητα νερού που κατεβαίνει από το βουνό, είναι τεράστια, δημιουργώντας εικόνες που προκαλούν έντονη ανησυχία. Η στάθμη του νερού στη γέφυρα της περιοχής βρίσκεται μόλις ένα μέτρο κάτω, ενώ σε άλλο σημείο το κενό ανάμεσα στη ροή και στο ανάχωμα δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά.
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Ηγουμενίτσα, όπου σε πολλούς δρόμους έχουν δημιουργηθεί καθιζήσεις, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία. Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε φθορές στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να θεωρούνται επικίνδυνες για οδηγούς και πεζούς. Τα συνεργεία του δήμου με σκαπτικά μηχανήματα βρίσκονται ήδη στο σημείο, προχωρώντας σε αποκαταστάσεις και προσωρινές παρεμβάσεις.
Η Εθνική Οδός στο τμήμα Ηγουμενίτσας – Πλαταριάς, στο ύψος των δεξαμενών πετρελαίων κοντά στο λιμάνι, έκλεισε λόγω κατολίσθησης και συσσώρευσης φερτών υλικών, όπως λάσπη και πέτρες, που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Στον δρόμο Ηγουμενίτσας – Μαυρουδίου, ακριβώς έξω από το κτίριο της ΔΕΗ, το οδόστρωμα έχει πλημμυρίσει πλήρως. Η στάθμη του νερού ανέβηκε μέσα σε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα αρκετά οχήματα να ακινητοποιηθούν εντός του πλημμυρισμένου τμήματος. Οδηγοί που κινούνταν στο σημείο εγκλωβίστηκαν προσωρινά, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο.
Έξαλλος ο Καλλιάνος: «Οι ΜεΤοΖόρι_Κακοκαιρία ξαναχτυπούν!» – Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί
Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα κύμα κακοκαιρίας που φτάνει στη χώρα μας και θα ρίξει τη θερμοκρασία έως και 12 βαθμούς Κελσίου. Ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ,με μια αιχμηρή ανάρτηση τα «βάζει» με συναδέλφους του, που τρομοκρατούν τον κόσμο.
Ο κ. Καλλιάνος επέκρινε συναδέλφους του, υποστηρίζοντας ότι η χρήση υπερβολικών τίτλων δημιουργεί αχρείαστο πανικό και στρεβλώνει την επιστήμη της Μετεωρολογίας. «Η επιλογή της υπερβολής μπορεί να φέρνει “κλικ”, ξεφτιλίζει όμως την επιστήμη της Μετεωρολογίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι ο κόσμος χρειάζεται καθαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πρακτικές που –όπως υποστηρίζει– εστιάζουν στη δραματοποίηση αντί στην ουσία της πρόγνωσης.
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξανά σε Ήπειρο και Ιόνιο – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του βορείου Ιονίου –ιδίως σε Κέρκυρα και Παξούς– καθώς και στην Ήπειρο και τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα οι νεφώσεις θα είναι αραιές, κατά τόπους πιο πυκνές, με πιθανότητα για ασθενείς βροχές.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν επίσης τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4–6 μποφόρ, στα πελάγη έως 7 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις πρωινές ώρες αναμένονται τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, φτάνοντας τους 18–20°C στα βόρεια, τους 21–23°C στην υπόλοιπη χώρα και τους 24°C στα νότια.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ημέρες αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ενώ βαρυχειμωνιά προβλέπεται να επηρεάσει και τη χώρα μας. «Σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου θα δούμε τα χιόνια να επισκέπτονται ακόμη και μεγάλες πόλεις. Προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, το φθινόπωρο κυριαρχεί ακόμη, όμως μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα περιμένουμε τις πρώτες έντονες χειμωνιάτικες εξάρσεις, με τα χιόνια να εμφανίζονται αρχικά στα βουνά και σταδιακά και σε χαμηλότερα υψόμετρα», σημειώνει ο μετεωρολόγος.
Στο Πάπιγκο Ιωαννίνων το μεγαλύτερο ύψος βροχής
Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ήπειρο, όπως αποτυπώνεται στη χρωματική κλίματα του χάρτη, με το μεγαλύτερο ύψος βροχής μέχρι και τις 22:00 ώρα Ελλάδας να καταγράφεται στο Πάπιγκο Ιωαννίνων με 92.0 mm.
Τέλος, πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες καταγράφονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς στις 3 αλπικές λίμνες της Βόρειας Πίνδου σε Γράμμο, Τύμφη και Σμόλικα, με θυελλώδεις ανέμους (ριπές >100 km/h) καθώς και έντονη βροχόπτωση.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 20-11-2025
Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και τη δυτική Στερεά βροχές και
σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν μέχρι το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κατά διαστήματα.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι και στο Ιόνιο από τις απογευματινές ώρες 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα τμήματα τους 21 με 23 και στα νότια τοπικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Παρασκευή 21-11-2025
Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κατά διαστήματα.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα δυτικά και βόρεια πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πρόγνωση για το Σάββατο 22-11-2025
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα βόρειο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πρόγνωση για την Κυριακή 23-11-2025
Στα δυτικά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, σε μικρότερη πτώση στην υπόλοιπη χώρα.

