Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Χανιά: Έκρηξη σε εργαστήριο – Ένας σοβαρά τραυματίας

Καιρός: Σε κατάσταση «Red Code» 11 περιοχές-Έκτακτη κινητοποίηση για την κακοκαιρία

6 λεπτά
Καιρός: Σε κατάσταση «Red Code» 11 περιοχές-Έκτακτη κινητοποίηση για την κακοκαιρία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τίθεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Παρασκευή (24/7) έως και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (25/7).

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συνεδρίασε η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, ενώ η πολιτική προστασία έθεσε σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης («Red Code») συνολικά 11 περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής, που συγκλήθηκε από τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου, τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται την Παρασκευή στις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, καθώς και στα παράλια των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται επίσης σε Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Νότια Εύβοια και Αττική. Για το λεκανοπέδιο, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Το Σάββατο τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο θα επιμείνουν στο Αιγαίο, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες στις Σποράδες, τη Θάσο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Οι 11 περιοχές σε «Red Code»

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης («Red Code») τις εξής περιοχές:

Την περιφέρεια Αττικής.

Τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής.

Τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων.

Ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου και τη Σαμοθράκη.

Τη Λήμνο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη δυνάμεων, με προσωπικό και μέσα να τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία.

Παράλληλα, οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που επηρεάζονται καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα αρμόδια συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας, ώστε να επικαιροποιηθούν τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας επικοινώνησε ήδη με τις περιφέρειες που βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να αξιολογήσει τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Οι συστάσεις προς τους πολίτες

Η πολιτική προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Συνιστά να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους, να ελέγξουν ότι υδρορροές και φρεάτια λειτουργούν κανονικά και να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, τόσο κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων όσο και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στις θαλάσσιες και παράκτιες δραστηριότητες, καθώς οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρά μπουρίνια και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν εργασίες στην ύπαιθρο, να μην παραμένουν κάτω από μεγάλα δέντρα ή αναρτημένες πινακίδες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνιστάται η παραμονή σε ασφαλές κτίριο ή μέσα σε όχημα, η αποφυγή επαφής με ηλεκτρικές συσκευές και σωληνώσεις, καθώς και η άμεση απομάκρυνση από θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και κάθε ανοιχτό χώρο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κακοκαιρίας μέσα από τα δελτία της ΕΜΥ και τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της ελληνικής αστυνομίας.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]