Ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση των βόρειο-βορειοανατολικών ανέμων, συνοδευόμενη από μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς την Ελλάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόγνωση της ΕΜΥ, η οποία κάνει λόγο για νεφώσεις με τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια, που βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Τις πρωινές ώρες δεν αποκλείονται μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά, ενώ στα ηπειρωτικά ορεινά αναμένονται και τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση σε όλη τη χώρα.
Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ψυχρή εισβολή για την Πρωτομαγιά επιβεβαιώνεται πλέον από το σύνολο σχεδόν των προγνωστικών δεδομένων, με σαφή πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των βορείων-βορειοανατολικών ανέμων και μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας».
Παράλληλα επισημαίνει ότι σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα θερμοκρασιακά δεδομένα και στη σύγκριση των προγνωστικών μοντέλων, ενώ αύριο αναμένεται νεότερη ενημέρωση με πιο αναλυτικά στοιχεία για την κατανομή των φαινομένων και του υετού.
Αναλυτικά η ανάρτηση
✅Η #ψυχρή_εισβολή για την #Πρωτομαγιά επιβεβαιώνεται πλέον από το σύνολο σχεδόν των προγνωστικών δεδομένων, με σαφή πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των βορείων-βορειοανατολικών ανέμων και μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας.
✅Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόγνωση της ΕΜΥ, η οποία αναφέρει νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
📌Σήμερα εστιάζουμε κυρίως στα θερμοκρασιακά στοιχεία και στη σύγκριση των προγνωστικών μοντέλων, ενώ αύριο, με νεότερα και πιο ασφαλή δεδομένα, θα επανέλθουμε αναλυτικά και στο πιο σύνθετο κομμάτι του υετού, όπου η ακριβής κατανομή των φαινομένων απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή.
Καιρός: Έρχεται ο «Εμποδιστής Ωμέγα» – Πού θα ρίξει χιόνια πριν τον Μάιο;
Καιρός: Μια σπάνια για τα τέλη Απριλίου εισβολή αρκτικών αερίων μαζών κατευθύνεται προς την Ευρώπη, προκαλώντας απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.Το φαινόμενο συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο παγετού, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο για την αγροτική παραγωγή του 2026.
Την ώρα που η ήπειρος αφήνει πίσω της ένα ασυνήθιστα θερμό ξεκίνημα άνοιξης και οδεύει προς τον Μάιο όπως αναφέρει το Severe Weather Europe, μια έντονη και εκτός εποχής ψυχρή εισβολή έρχεται να ανατρέψει πλήρως το σκηνικό.
Τι είναι το Omega Block και γιατί αλλάζει τον καιρό
Η αιτία της σημαντικής αυτής αλλαγής βρίσκεται σε μια σύνθετη ατμοσφαιρική διάταξη. Διαταραχές στη στρατόσφαιρα έχουν οδηγήσει σε αποδυνάμωση του πολικού στρόβιλου, επιτρέποντας στον ψυχρό αρκτικό αέρα να κινηθεί νοτιότερα από το συνηθισμένο. Ταυτόχρονα, ένα ισχυρό αντικυκλωνικό σύστημα στον Βόρειο Ατλαντικό, γνωστό ως Omega Block, εμποδίζει τη δυτική κυκλοφορία και λειτουργεί σαν φράγμα που κατευθύνει το ψύχος προς την Ευρώπη.
Η μετάβαση του φαινομένου La Niña προς ουδέτερες συνθήκες ενισχύει αυτή τη μεσημβρινή ροή της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας έναν μηχανισμό που διοχετεύει συνεχώς ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική προς την καρδιά της ηπείρου.
Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και κίνδυνος για τις καλλιέργειες
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν έως και 10–15 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή απειλή για τη γεωργία. Οι αμπελώνες και οι δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκονται ήδη σε στάδιο άνθισης, κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις αρχές Απριλίου, οι οποίες σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν τους 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη ανάπτυξη της βλάστησης, αυξάνοντας δραματικά την ευαισθησία των φυτών σε έναν αιφνίδιο παγετό.
Ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια και την Ελλάδα
Η ψυχρή εισβολή επηρεάζει άμεσα τα Βαλκάνια, όπου αναμένεται εκτεταμένος παγετός και σημαντικές απώλειες στην αγροτική παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο όριο της ψυχρής μάζας, ωστόσο δεν μένει ανεπηρέαστη.
Στη Βόρεια Ελλάδα και σε ηπειρωτικές περιοχές αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με αυξημένη πιθανότητα πρωινού παγετού σε πεδινές και ημιορεινές ζώνες.
Οι καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα αμπέλια βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και σύντομης διάρκειας παγετός μπορεί να προκαλέσει ζημιές.
Παρότι η χώρα δεν αναμένεται να βιώσει τα πιο ακραία φαινόμενα της ψυχρής εισβολής, ο συνδυασμός χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών και ήδη ανεπτυγμένης βλάστησης δημιουργεί συνθήκες αυξημένου κινδύνου, ιδιαίτερα προς τα τέλη Απριλίου και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Ακραία φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή
Η ψυχρή μάζα θα προκαλέσει εκτεταμένα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Στην Ανατολική Ευρώπη αναμένονται θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις πρωινές ώρες, ενώ στα Βαλκάνια και την Τουρκία οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ολική απώλεια παραγωγής σε ευαίσθητες καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πρόγνωση για την Τουρκία, όπου αναμένεται ένα σπάνιο για την εποχή επεισόδιο χιονοπτώσεων, με σημαντικές χιονοστρώσεις ακόμη και στις αρχές Μαΐου.
Κορύφωση του φαινομένου στις αρχές Μαΐου
Καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται, το μοτίβο Omega Block θα ενισχυθεί πλήρως στις αρχές Μαΐου. Αυτό θα δημιουργήσει έντονη θερμοκρασιακή αντίθεση στην Ευρώπη, με τη Δυτική Ευρώπη να παραμένει θερμή υπό την επίδραση αντικυκλωνικών συνθηκών, ενώ η Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το ψύχος.
Στα Βαλκάνια, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σημαντικά κάτω από τα κανονικά επίπεδα, με αυξημένη πιθανότητα παγετού τις πρωινές ώρες. Για την Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται σε συνέχιση των ψυχρών εισβολών από τα βόρεια και έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την καθημερινότητα όσο και την αγροτική δραστηριότητα.
Ένα σπάνιο και δυνητικά καταστροφικό φαινόμενο
Η ένταση και η χρονική συγκυρία αυτής της αρκτικής εισβολής την καθιστούν ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την εποχή. Οι πιθανές επιπτώσεις στη γεωργία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σημαντικές, με αυξημένο κίνδυνο οικονομικών απωλειών για τους παραγωγούς.
Για την Ελλάδα, η βασική απειλή εντοπίζεται στον παγετό και όχι σε ακραία χειμερινά φαινόμενα. Ωστόσο, η συγκυρία της πρώιμης ανάπτυξης των καλλιεργειών καθιστά ακόμη και μέτριες πτώσεις θερμοκρασίας δυνητικά επικίνδυνες.
Η εξέλιξη του φαινομένου απαιτεί στενή παρακολούθηση, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την έκταση των επιπτώσεων.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου
- Live streaming: Η παρέλαση του κυπελλούχου Ελλάδος ΟΦΗ στους δρόμους του Ηρακλείου
- Συγκλονίζει η Ράντου: «Είναι αμήχανο να γίνεσαι γονιός του γονιού σου – Όσο πλησιάζει το τέλος της μάνας μου, καταρρακώνομαι»
- Σοκ από βίντεο-ντοκουμέντο: Οικιακή βοηθός κακοποίησε 98χρονο με άνοια – «Το είδα από την κάμερα»
- Πρωτομαγιά 2026: Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ και τράπεζες – Ποια καταστήματα θα μείνουν κλειστά

