Η θερμική κάμερα της δημοτικής αστυνομίας καταγράφει θερμοκρασίες – φωτιά. Χτυπά συναγερμός. Λεωφορείο στην λεωφόρο Αλεξάνδρας πιάνει και τους 160 βαθμούς Κελσίου την ώρα που η άσφαλτος αγγίζει τους 75 βαθμούς. Δρόμοι, πεζοδρόμια και τσιμέντα το μεσημέρι «έβρασαν». Η θερμική επιβάρυνση εξαιτίας του ελάχιστου πρασίνου στις πόλεις, ακόμη μεγαλύτερη.
Ενδεικτικό των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται πάνω στις επιφάνειες είναι στον λόφο του Λυκαβηττού. Όπου υπάρχει πράσινο οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, ακριβώς δίπλα σε μια μεταλλική επιφάνεια όπως ένα ΙΧ η θερμοκρασία φθάνει και ξεπερνά τους 70 βαθμούς
«Πέρυσι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε καταγράψει θερμοκρασίες 180-190 βαθμών πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες καθώς και πάνω σε τσιμέντο», είπε ο χειριστής drone δημοτικής αστυνομίας. Σε φούρνους μετατρέπονται και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 75 βαθμούς.
Καθημερινά το drone της δημοτικής αστυνομίας απογειώνεται από τον Λυκαβηττό και εποπτεύει την γύρω περιοχή για πιθανές πυρκαγιές. Ζητούμενο να προστατεύουν και τα τελευταία κομμάτια πρασίνου στο κέντρο της πόλης.
«Έχουμε ορίσει κάποια επίπεδα συναγερμού έτσι ώστε σε υψηλές θερμοκρασίες να έχουμε και εμείς το νου μας για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο χειριστής drone της δημοτικής αστυνομίας. «Στο λόφο του Λυκαβηττού, στο λόγο του Φιλοπάππου, στο λόγο Λαμπράκη, επιτηρούμε συνεχώς αυτούς τους λόφους μαζί με υδροφόρα, υπάρχει υδροφόρα όπως βλέπετε και πίσω του δήμου εδώ παρουσία, για οποιαδήποτε στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης», είπε ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας.
Οι θερμοκρασίες στα μέρη που είναι εκτεθειμένα για πολλές ώρες στον ήλιο είναι ήδη πολύ υψηλές, τα μπετά πυρώνουν. Ιούνιος και οι νύχτες στην πόλη, θυμίζουν την κόλαση του Δάντη.
Καιρός: Πού έδειξε 43 βαθμούς το θερμόμετρο; – Αλλάζει το σκηνικό από το Σάββατο
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά τόπους τους 40°C την Παρασκευή (27/6) με τη μέγιστη τιμή της να καταγράφεται στη Σκάλα Μεσσηνίας (43.2°C) και ακολούθησαν το Αστέρι Λακωνίας και οι Αιγιές Γυθείου (41.6°C).
Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 °C σε 39 από τους 530 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~7%), τους 37 °C σε 233 σταθμούς (ποσοστό ~44%) και τους 35 °C σε 354 σταθμούς (ποσοστό ~67%).

Τους 40°C ξεπέρασε η θερμοκρασία και στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές. Η υψηλότερη μέγιστη καταγράφηκε στη Σαλαμίνα (40.8°C) και ακολούθησαν η Βλυχάδα (40.6°C) και το Χαροκόπειο στην Καλλιθέα (40.5°C). Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας της Παρασκευής στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές.

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ.
Συγκεκριμένα:
– Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο (28-06-25) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς και την Κυριακή (29-06-25) δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
– Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παύση των ισχυρών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (28-06-25).
– Οι άνεμοι από το Σάββατο (28-06-25) σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και την Κυριακή (29-06-25) θα φτάνουν έως 9 μποφόρ στις περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης, Δωδεκανήσων και νησιών Ανατολικού Αιγαίου και έως 8 μποφόρ στην Εύβοια, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο.
Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ
Στη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες. Στην Ήπειρο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς και στις Κυκλάδες τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τοπικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων, κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα καταστεί αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν εκ νέου στα γύρω ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται μετά τον καύσωνα καταιγίδες και μπουρίνια με ακραία φαινόμενα [Βίντεο]
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν μέχρι και σήμερα, Παρασκευή (27/6) στη χώρα, ενώ από το απόγευμα προβλέπονται στη Βόρεια Ελλάδα ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από μπουρίνια.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτός από τις ισχυρές καταιγίδες, θα σημειωθούν και ισχυροί άνεμοι στις Κυκλάδες, οι οποίος θα φτάσουν μέχρι τα 9 μποφόρ.
Αναλυτικά:
Α. Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο (28-06-25) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς και την Κυριακή (29-06-25) δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Β. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παύση των ισχυρών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (28-06-25).
Γ. Οι άνεμοι από το Σάββατο (28-06-25) σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και την Κυριακή (29-06-25) θα φτάνουν έως 9 μποφόρ στις περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης, Δωδεκανήσων και νησιών Ανατολικού Αιγαίου και έως 8 μποφόρ στην Εύβοια, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο.
Meteo: Πολύ υψηλή έως ακραία η θερμική επιβάρυνση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (κατά τόπους πάνω από 40°C) αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμικής επιβάρυνσης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και όπως διακρίνεται σε σχετικό χάρτη, ακραία θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα αναμένεται σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα θα υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και σε νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Ακόμη, τονίζεται ότι οι συνθήκες παρατεταμένης θερμής επιβάρυνσης σε συνδυασμό με την απουσία δροσισμού και θερμικής ανακούφισης κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό συνίσταται ισχυρά η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. τακτικά δροσερά ντους) από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, και ιδιαίτερα από τις περισσότερο ευπαθείς (ηλικιωμένοι/ες, εργαζόμενοι/ες σε εξωτερικούς χώρους, παιδιά, εγκυμονούσες, άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις κ.α.).
Καιρός: Τροπική νύχτα σε 8 περιοχές
Ειδικότερα, η θερμική επιβάρυνση από τον καιρό θα είναι εξαιρετικά υψηλή, ιδίως στα ηπειρωτικά και τα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις, «καμίνια» θα θυμίζουν σήμερα πόλεις όπως:
- Λάρισα, Σπάρτη, Κρανίδι, Γύθειο, Κιλκίς και Ορεστιάδα με έως και 42°C
- Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Χαϊδάρι, Καλλιθέα και Πειραιάς με 40-41°C
- Ακόμα και το κέντρο της Αθήνας θα «ψηθεί» στους 40°C
Τροπική νύχτα σε 8 περιοχές
H νύχτα σήμερα (27/6) θα είναι τροπική, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια.
«Ο όρος “τροπικές νύχτες” (ή tropical nights) αναφέρεται σε νύχτες κατά τις οποίες η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25°C» αναφέρει ο μετεωρολόγος. Αυτό θα συμβεί σε 8 περιοχές: Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Ορεστιάδα. «Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 25 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική» λέει μεταξύ άλλων.
Οι τροπικές νύχτες σχετίζονται με:
- Υψηλές θερμοκρασίες ημέρας, που δεν προλαβαίνουν να εκτονωθούν τη νύχτα.
- Υψηλή υγρασία και έλλειψη ανέμου, που περιορίζουν τη νυχτερινή ψύξη.
- Αστικές περιοχές (urban heat island effect), όπου τα υλικά των κτιρίων και των δρόμων αποθηκεύουν και εκπέμπουν θερμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Αποδράσεις στις παραλίες
Ήδη από τις πρώτες ώρες της ημέρας, πλήθος κόσμου αναζήτησε καταφύγιο στις κοντινές παραλίες, προσπαθώντας να αποφύγει τον αποπνικτικό καύσωνα – μια εικόνα που αναμένεται να ενταθεί όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-06-2025
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά στις περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης, Δωδεκανήσων και νησιών Ανατολικού Αιγαίου έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30-06-2025
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικούς όμβρους.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

![Καιρός: Βροχές για σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας – Δείτε ποιες θα επηρεαστούν [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/04/kairos-kakokairia-attiki-150x150.jpg)