Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ προβλέπουν υψηλές θερμοκρασίες έως και 44 °C σε πολλές περιοχές της χώρας – με κορυφαίες τιμές 42–44 °C την Τρίτη (22/7) και Τετάρτη (23/7).
Οι περιοχές που πρόκειται να ταλαιπωρηθούν περισσότερο είναι η Δυτική Ελλάδα & Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία αλλά και τα νησιά του Ιονίου ενώ δύσκολες θα είναι και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τους 30 βαθμούς.
Ωστόσο δε φαίνεται να τη… γλιτώνουν από το κύμα καύσωνα και οι υπόλοιπες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής – νότιας και ανατολικής Ελλάδας (Αττική, Κρήτη).
Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη
Τα χαρακτηριστικά του κύματος καύσωνα
-Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, που σε πολλές περιοχές της χώρας θα ξεπερνούν τους 37°C, ενώ σε περιοχές της ενδοχώρας αναμένονται κορυφώσεις στους 41–43°C.
-Υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, ιδίως σε αστικές περιοχές, με τον υδράργυρο να παραμένει άνω των 30°C ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, προκαλώντας θερμική καταπόνηση.
-Αυξημένη υγρασία σε παραθαλάσσιες περιοχές κατά τις νυχτερινές ώρες, κάτι που θα εντείνει τη δυσφορία, ακόμη και χωρίς ακραίες θερμοκρασίες.
-Επιρροή του μελτεμιού στο Αιγαίο, το οποίο, αν και δροσιστικό σε κάποιες περιοχές, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
-Περιοχές με έντονο ανάγλυφο και απομακρυσμένες από τη θάλασσα αναμένεται να βιώσουν τις πιο ακραίες θερμοκρασίες, ενώ τοπικοί παράγοντες μπορούν να ανεβάσουν τον υδράργυρο και πάνω από τα αναμενόμενα όρια – μεμονωμένα, όμως, φαινόμενα.
Αναλυτικά:
Για σήμερα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα κεντρικά και τα βόρεια, κυρίως τα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς..
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά στα ηπειρωτικά 36 βαθμούς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και, κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας,
μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6, βαθμιαία 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας, μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα δυτικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 33 με 35 βαθμούς και σε Κυκλάδες και Κρήτη τους 30 με 33 βαθμούς.
.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHN KΥΡΙΑΚΗ 20-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤH ΔΕΥΤΕΡΑ 21-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤHΝ ΤΡΙΤΗ 22-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα:
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες 12:00–17:00
Ενυδάτωση: τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα
Ελαφρά ρούχα: λευκά, χαλαρά, με καπέλο και γυαλιά ηλίου
Δροσερές στιγμές: συχνά δροσερά ντους & έμφαση σε σκιασμένες περιοχές
Προστασία ευάλωτων: παιδιά, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, εγκυμονούσες, άτομα με χρόνια προβλήματα — πρέπει να είναι σε ψυχρό περιβάλλον ή υπό σκιά
Προσοχή σε επαγγελματίες: ειδικά σε όσους εργάζονται εκτεταμένα σε εξωτερικούς χώρους (οικοδομικοί χώροι, αγροτικές εργασίες, delivery κ.λπ.)
Ειδήσεις Σήμερα
- Αντζελίνα Τζολί: Σε κακή κατάσταση η ηθοποιός – Η κόρη της μετακόμισε με τη φερόμενη σύντροφό της – Ποια είναι η Κεόνι
- Ξέρετε τι είναι το σαβόρο; Η πιο καλοκαιρινή συνταγή
- Επικουρικές συντάξεις: Πώς εξαφανίζουν τις έξτρα εισφορές παρά τις αποδείξεις!
- Το ύστατο χαίρε στον Γεράσιμο Μιχελή – Συντετριμμένοι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στην κηδεία του ηθοποιού

![Καιρός: Βροχή και κρύο σήμερα σε αρκετές περιοχές τις χώρας – Ποιες θα επηρεαστούν [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/03/kairos-vroxi-150x150.jpg)