Αθήνα Καιρός

Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Κινδυνεύει το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

6 λεπτά
UPD: 10:43 | 22/07/2022
Φωτιά στον Έβρο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Κινδυνεύει το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς
Φωτογραφία αρχείου.

Φωτιά στον Έβρο: Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν εκ νέου το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν πλέον επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς. «

Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τον δήμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί. Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Η κατάσταση φέρεται να έχει βελτιωθεί το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι άνεμοι είναι σημαντικά ασθενέστεροι. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Σταματάκης από τις 3 τα ξημερώματα το χωριό Δαδιά δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες δυνάμεις συνέβαλαν χθες στην επιχείρηση κατάσβεσης, με 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL, δύο CL-415 και 3 Προωθητές Γαιών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να συνεχίσουν την προσπάθεια στο πλευρό των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ωστόσο η κατάσβεση δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί, με τη φωτιά να κινείται προς το Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

YouTube thumbnail

Αν και η φωτιά έφτασε μέχρι το Δάσος της Δαδιάς, στις τελευταίες τους ενημερώσεις, οι αρμόδιοι ανέφεραν πως δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο το Εθνικό Πάρκο, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς εναλλαγές του ανέμου, κάτι που κάνει την πυρκαγιά απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη.

Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου

Μιλώντας νωρίτερα χθες στο GRTimes.gr, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωνε ότι «η φωτιά είναι μεγάλη και η κατάσβεσή της παραμένει μέχρι αυτή την ώρα μια δύσκολη υπόθεση. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν».

YouTube thumbnail

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]