Ταυτόχρονα, έχουν εκκενωθεί αρκετά χωριά και οικισμοί του νησιού, διότι οι φλόγες απειλούν τα σπίτια, ενώ έχει δοθεί και εντολή με μήνυμα του 112 στους κατοίκους έξι περιοχών να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Χίου.
Παράλληλα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονται και πλέον επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 23 οχήματα.
Από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων είναι το συντονιστικό της Π.Υ. Δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφτάσει και από την Αττική, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με δασοκομάντος.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Κοφινά, κάτω από την Παναγία Βοήθεια, έχει επεκταθεί εδώ και ώρες σε τρία μέτωπα, τα οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν αγώνα να περιορίσουν.
Οι τρεις εστίες εντοπίζονται σύμφωνα με τοπικά μέσα στον Άγιο Δημήτριο Τσαγκαράδων, στην περιοχή Καστρομηνά και στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου.
Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει στο νησί
Επιπλέον, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, μεταβαίνει στη Χίο προκειμένου να ερευνήσει, σε συνεργασία με την κρατική ασφάλεια της ΕΛΑΣ, τα αίτια των πυρκαγιών.
Διαδοχικά μηνύματα του 112
Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα, μέσω του 112, έχουν σταλεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Χίου, επτά εκ των οποίων καλούν σε εκκένωση περιοχών.
Ειδικότερα, πριν λίγη ώρα ζητήθηκε, μέσω του 112, όσοι βρίσκονται στις Καρυές Χίου να απομακρυνθούν και κατευθυνθούν προς την πόλη της Χίου. Περίπου στις 16:00 εκδόθηκε 112 ζητώντας από όσους βρίσκονται στις περιοχές Βαρβάσι, Ευρετή και Βαβύλοι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς παραλία Καρφά. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκκένωση των οικισμών Δαφνώνα, Βερβεράτου, Χαλκειού, Βασιλεώνοικου, Γρού και Ζυφιά. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Δαφνώνας, Βερβεράτο, Χαλκειό, Βασιλεώνοικο, Γρού, Ζυφιάς απομακρυνθείτε προς την πόλη της Χίου», αναφέρει το μήνυμα του 112.
Σημειώνεται, ότι έχουν εκκενωθεί, επίσης, οι περιοχές Άγιος Μακάριος Βροντάδων, Άγιος Παντελεήμονας, Καστρομηνά, Παρυφές, Γιαλούρικα και Παναγία Βοήθεια.
«Γίνεται μάχη σπίτι – σπίτι, δεν έχουν σταματήσει οι ισχυροί άνεμοι»
Ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση μαίνεται το μέτωπο και οι άνεμοι πνέουν ακόμη ισχυροί, δεν έχουν σταματήσει. Έχουν έρθει δυνάμεις από Αθήνα, πολλά πτητικά μέσα. Το μέτωπο είναι μεγάλο, υπάρχουν τρεις εστίες. Οι φλόγες βρίσκονται δίπλα σε σπίτια, γίνεται μάχη σπίτι – σπίτι, επιχειρούν και πολλοί εθελοντές».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα #Χίου
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Άγιος_Μακάριος Βροντάδων απομακρυνθείτε προς την παραλία #Βροντάδων
ℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) June 22, 2025
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα #Χίου
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Άγιος_Παντελεήμονας και #Καστρομηνά απομακρυνθείτε προς την πόλη της #Χίου
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) June 22, 2025
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα #Χίου
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Παρυφές #Γιαλούρικα – #Παναγία #Βοήθεια απομακρυνθείτε προς το κέντρο της πόλης της #Χίου
ℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) June 22, 2025
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Δαφνώνας #Βερβεράτο #Χαλκειό #Βασιλεώνοικο #Γρού #Ζυφιάς της Περιφερειακής Ενότητας #Χίου
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Δαφνώνας #Βερβεράτο #Χαλκειό #Βασιλεώνοικο #Γρού #Ζυφιάς απομακρυνθείτε προς την πόλη της Χίου
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) June 22, 2025
Δείτε παρακάτω εικόνες από τη φωτιά στη Χίο







