Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Αριστείδη Κορέα, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απομάκρυνση των μπάζων από το σημείο όπου κατέρρευσε η πολυκατοικία στα Πετράλωνα.
Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των μπάζων, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής όπου χρειαστεί. Η απομάκρυνσή τους κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου οι πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί από τις δικαστικές αρχές να μπορέσουν να εξετάσουν τον χώρο και να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης.
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις ρωγμές που έχουν καταγραφεί σε πολυκατοικίες της Κυψέλης, μετά από σχετικά δημοσιεύματα που συνδέουν το φαινόμενο με τις εργασίες του Μετρό.
Μετρό στην Κυψέλη: «Παγώνουν» οι εργασίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις ρωγμές
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε κτίρια της Κυψέλης κατά τη διάνοιξη της Γραμμής 4 του Μετρό, με την Ελληνικό Μετρό να έχει διακόψει προσωρινά την πορεία του μετροπόντικα και να ζητά τη συνδρομή εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.
Οι ειδικοί, σε συνεργασία με Έλληνες μηχανικούς, εξετάζουν τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση τριχοειδών ρωγμών σε πολυκατοικίες κατά μήκος της διαδρομής του μηχανήματος TBM, το οποίο κατασκευάζει τη σήραγγα της νέας γραμμής που θα συνδέει το Γαλάτσι με τον Ευαγγελισμό.
Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και περίπου έναν μήνα, αμέσως μετά τον εντοπισμό των πρώτων ζημιών, και δεν πρόκειται να επανεκκινήσουν πριν ολοκληρωθούν οι τεχνικές πραγματογνωμοσύνες και δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.
Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικό Μετρό, οι ρωγμές που έχουν καταγραφεί αφορούν την τοιχοποιία και τους σοβάδες των κτιρίων και όχι τον φέροντα οργανισμό τους, με την εταιρεία να διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ζήτημα στατικής επάρκειας. Όπως επισημαίνεται, το φαινόμενο αποδίδεται σε δυσμενείς γεωλογικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάνοιξη της σήραγγας.
Την ίδια ώρα, τεχνικά κλιμάκια της Ελληνικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να διασφαλιστεί η ασφαλής συνέχιση του έργου.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κυψέλης, προβλήματα έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 20 πολυκατοικίες, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για ρωγμές στους τοίχους, παραμορφώσεις σε πόρτες και παράθυρα, εισροή υδάτων σε υπόγεια και ενδείξεις καθιζήσεων.
Οι κάτοικοι ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητου τεχνικού ελέγχου, καθώς και πρόσβαση στα στοιχεία των μετρήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έργου, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση.
Παράλληλα, εκφράζουν αντιρρήσεις για την πρόταση της αναδόχου κοινοπραξίας να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, με αντάλλαγμα –όπως καταγγέλλουν– την παραίτησή τους από κάθε μελλοντική αξίωση αποζημίωσης.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, όπου οι κάτοικοι θα ζητήσουν απαντήσεις για την εξέλιξη του έργου, τις επιπτώσεις στις ιδιοκτησίες τους και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των κτιρίων και την αποκατάσταση των ζημιών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ανακαίνιση Κατοικίας: Αλλάζουν τα κριτήρια – Περισσότεροι ιδιοκτήτες παίρνουν επιδότηση
- Χαλκιδική: Δύο τραυματισμοί στη θάλασσα από παιχνίδια αναψυχής – Συλλήψεις μετά τα περιστατικά
- Υβριδικό C-SUV με 140 ίππους, χώρους και τιμή 27.990 ευρώ
- Πρόταση-μαμούθ για την εξαγορά της Paypal – Πάνω από 53 δισ. δολάρια προσφέρουν Stripe και Advent

