Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Δίκη Άλκη Καμπανού: Στο Εφετείο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Δίκη Άλκη Καμπανού: Στο Εφετείο οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, καθώς σήμερα ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Δίκη Άλκη Καμπανού: Στο Εφετείο οι 12 κατηγορούμενοι

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του την 1η Φεβρουαρίου 2022, έξω από πολυκατοικία στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από βίαιη επίθεση που δέχθηκε από ομάδα χούλιγκαν.

Νωρίτερα, στο δικαστικό μέγαρο έφτασαν και οι γονείς του, Αριστείδης Καμπανός και Μελίνα Κακουλίδου. Η μητέρα του 19χρονου εξέφρασε την επιθυμία της να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον γιο της.


Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Άλκη

Στο εδώλιο βρίσκονται 12 νεαροί, οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην επίθεση κατά του Άλκη και τεσσάρων φίλων του.

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ οι νεαροί βρίσκονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας, στην περιοχή της Χαριλάου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δράστες χρησιμοποίησαν διάφορα αντικείμενα ως όπλα, μεταξύ των οποίων σφυρί, μαχαίρι τύπου καραμπίτ, δρεπάνι, ξύλινο στειλιάρι και σιδερένιο γκλομπ, ενώ επιτέθηκαν στα θύματα και με κλοτσιές και μπουνιές.

Από τους τέσσερις φίλους του Άλκη, οι δύο κατάφεραν να απομακρυνθούν από το σημείο, ενώ οι άλλοι δύο δέχθηκαν επίσης χτυπήματα, αλλά επέζησαν.

Οι καταδίκες στην πρωτοβάθμια δίκη

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό διήρκεσε περισσότερες από 50 συνεδριάσεις, με την απόφαση να ανακοινώνεται στα μέσα Ιουλίου του 2023.

Επτά από τους 12 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, καθώς και σε επιπλέον πολυετείς ποινές, για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Οι υπόλοιποι πέντε καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις ως συνεργοί στην ανθρωποκτονία του 19χρονου.

Το δικαστήριο εξέτασε, παράλληλα, τις επιθέσεις σε βάρος των δύο φίλων του Άλκη που τραυματίστηκαν. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του στενού φίλου του 19χρονου, πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ως αυτουργοί και επτά ως συνεργοί. Στην αντίστοιχη κατηγορία για τον δεύτερο φίλο, ένας καταδικάστηκε ως αυτουργός και οι υπόλοιποι 11 ως συνεργοί.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, και για επιπλέον αδικήματα. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, επέστρεψαν όλοι στις φυλακές, όπου βρίσκονταν ήδη υπό προσωρινή κράτηση.

Γιατί η υπόθεση εξετάζεται ξανά στο Εφετείο

Καθοριστική για την επανεκδίκαση της υπόθεσης υπήρξε η έφεση που άσκησε ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Η εισαγγελική πλευρά διαφώνησε τόσο με τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από άμεσο σε ενδεχόμενο δόλο όσο και με την καταδίκη τριών κατηγορουμένων ως συνεργών.

Ως αποτέλεσμα, η υπόθεση εξετάζεται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό, με το δικαστήριο να καλείται να επανεξετάσει τα στοιχεία και τις ευθύνες των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, οι 12 κατηγορούμενοι θα δικαστούν εκ νέου για την ανθρωποκτονία, ενώ για τρεις από αυτούς ζητείται διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχής τους: ο ένας να κριθεί ως ηθικός αυτουργός και οι άλλοι δύο ως αυτουργοί, σύμφωνα με την πρόταση που είχε διατυπώσει η εισαγγελέας κατά την πρωτοβάθμια δίκη.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]