Ωστόσο, από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται σημαντική αλλαγή, καθώς ο αντικυκλώνας υποχωρεί και κακοκαιρίες κάνουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως από το ύψος της Λαμίας και νοτιότερα, με τις πιο έντονες να πλήττουν το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (ειδικά τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, καθώς και την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια.
Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Μετά την κακοκαιρία, αναμένονται νέα βαρομετρικά συστήματα που θα φέρουν βροχές και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τα προγνωστικά δείχνουν ότι η αλλαγή του χρόνου θα γίνει με πιο χειμωνιάτικο καιρό, με χιόνια στα ορεινά τα Χριστούγεννα και πτώση της θερμοκρασίας προς την Πρωτοχρονιά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Καιρός σήμερα, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αρκετή ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώνουν. Το πρωί και το βράδυ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί 2-3 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο βόρειοι-βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ, με πρόσκαιρη ενίσχυση έως 6 μποφόρ το πρωί. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, φτάνοντας στα βόρεια τους 13-14°C, στις υπόλοιπες περιοχές 16-18°C και τοπικά στα νότια έως 19-20°C. Παγετός αναμένεται το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.
Αττική: Αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις. Θερμοκρασία 6-16°C, τοπικά έως 17°C. Άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ, ανατολικά 5-6 μποφόρ νωρίς το πρωί.
Θεσσαλονίκη: Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κυρίως το πρωί. Θερμοκρασία 3-13°C, τοπικά έως 14°C. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 μποφόρ, τοπικά έως 4 μποφόρ.
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες μέρες
Μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει ηλιόλουστος και ήπιος στις περισσότερες περιοχές. Η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία το μεσημέρι θα κυμανθεί σε κανονικά ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα για την εποχή (+1-2°C).

