Τότε, ο εναέριος χώρος είχε μείνει χωρίς κάλυψη Radar για μιάμιση ολόκληρη ώρα.
Το ρεπορτάζ βασίζεται σε επίσημα έγγραφα και αριθμούς πρωτοκόλλου δικογράφων που διαθέτει το dikastiko.gr.
Παρά το πρόσφατο μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, που η επίσημη επιτροπή διερεύνησης απέδωσε σε «ψηφιακό θόρυβο» και «παρωχημένη τεχνολογία», τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η κατάσταση ήταν πλήρως γνωστή και καταγεγραμμένη στα αρχεία του κράτους από το 2021. Οι προειδοποιήσεις των ελεγκτών δεν ήταν απλές διαμαρτυρίες, αλλά επίσημες νομικές ενέργειες που χαρακτήριζαν την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Αυτά τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν μέσα από τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημοσίου και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), όταν η ΥΠΑ είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρύξει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα εξώδικα με αριθμούς 10496 και 10497, που επιδόθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2021 στον Διοικητή της ΥΠΑ και στον Υπουργό Υποδομών, οι ελεγκτές αναφέρονταν σε «σοβαρό περιστατικό στις 16 Δεκεμβρίου 2021, όταν για μιάμιση ώρα χάθηκε η εικόνα κάλυψης του κυρίως Radar σε όλο τον εναέριο χώρο». Τα έγγραφα περιγράφουν πλήρη απαξίωση των συστημάτων και προειδοποιούν ότι η ασφάλεια των πτήσεων ήταν εκτεθειμένη.
Η «διοικητική αδράνεια» και η Απόφαση 701/2021
Αντί να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα εκσυγχρονισμού, το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε την οδό των δικαστηρίων. Με την υπ’ αριθμ. 701/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η απεργία των ελεγκτών κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.
Στην έφεση που ακολούθησε (αρ. καταθ. 160/22/2022), οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι η κινητοποίησή τους ήταν αναγκαία λόγω της «διοικητικής αδράνειας» της ΥΠΑ, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των πτήσεων απαιτούσε την προβολή του προβλήματος, καθώς οι υπηρεσιακές αναφορές τους αγνοούνταν.
Από το 2021 στο 2026: Προαναγγελθέν μπλακ άουτ
Το Δημόσιο προσπαθούσε να αντικρούσει τα αιτήματα των ελεγκτών, επικαλούμενο ότι δεν ανήκαν στις αρμοδιότητες της ΥΠΑ ή του Υπουργείου αλλά στο Κοινοβούλιο. Η επίσημη καταγραφή των προβλημάτων από το 2021 αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν την κατάσταση, ενώ η εμμονή περί «αναρμοδιότητας» οδήγησε τελικά στην τεχνολογική κατάρρευση που παρατηρούμε σήμερα.
Η πιο πρόσφατη έφεση του Δημοσίου, τον Μάιο του 2025 (ΓΑΚ 4236/2025), επαναβεβαίωσε τον ισχυρισμό ότι τα αιτήματα για εκσυγχρονισμό και προσλήψεις δεν ήταν σύννομα. Η ΕΕΕΚΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «πλήρη δικαίωση των διαχρονικών καταγγελιών» της, ενώ επισημαίνει ότι το πόρισμα για το περιστατικό της 4ης Ιανουαρίου 2026 αναγνωρίζει:
Έλλειψη ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας του συστήματος.
Διοικητικό αλαλούμ και καθυστέρηση στη διάγνωση της βλάβης.
Η διακοπή της κίνησης (zero rate) απέτρεψε τα χειρότερα.
Οι ελεγκτές προειδοποιούν ότι με τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι δυνατή η διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και ζητούν άμεση εκτίμηση ασφάλειας (safety assessment).
Ο δικηγόρος Δ. Βερβεσός μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέροντας ότι παρόμοιο συμβάν υπήρξε και το 2021, όταν χάθηκε η επικοινωνία με τα ηλεκτρονικά συστήματα για μιάμιση ώρα και στα δικόγραφα το επιχείρημα τους είναι ότι αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα αυτή την ώρα σε κεντρικούς δρόμους και Αττική Οδό
- Μηδενική ανοχή από τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής για το έργο της πλατείας Αρναίας
- Αίγιο: 16χρονος ξυλοκόπησε συνομίλικό του έξω από σχολείο – Συνελήφθη ο ανήλικος, αλλά και η μητέρα του
- Η κόντρα του Λάκη Γαβαλά με την Άννα Βίσση, η φυλακή Κορυδαλλού και η διαδρομή από το Μοναστηράκι στην Hermès
- Αχαρνές: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς Ρομά – 13 συλλήψεις και αποξήλωση 800 μέτρων καλωδίων ρευματοκλοπής

