Ο Μιχαλολιάκος θα παραμείνει στο σπίτι του στην Πεύκη και θα δίνει το «παρών» στο οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην αίτησή του, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, επικαλείτο λόγους υγείας.
Νίκος Μιχαλολιάκος: Τι είχε γίνει την προηγουμενη φορά που αποφυλακίστηκε
Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο είχε ανατραπεί από το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας η προσωρινή αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του, καθώς εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης ως πρωταγωνιστής της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α.
Το Συμβούλιο Εφετών, μετά την έφεση που ασκήθηκε, ανέτρεψε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, που είχε αποφασίσει την απόλυση Μιχαλολιάκου από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους.
Οι εφέτες που έκριναν την υπόθεση, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, αποφάσισαν ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει, παρά τη δίκη και τη βαριά καταδίκη του, αμετανόητος, καθώς με σειρά αρθρογραφιών που ελήφθησαν υπόψη συνεχίζει να υμνεί και να τάσσεται υπέρ των ναζιστικών πρακτικών που εφάρμοσε ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του, φθάνοντας στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε σειρά άλλων εγκληματικών δράσεων.
Η στάση Μιχαλολιάκου υπέρ των ναζιστικών πρακτικών της Χρυσής Αυγής, για την οποία καταδικάστηκαν τόσο ο ίδιος σε πολυετή κάθειρξη όσο και πολλά ηγετικά πολιτικά στελέχη του κόμματος, επικρίνεται τόσο στο βούλευμα, όπως και στην εισαγγελική πρόταση, και μάλιστα με δριμύτητα.
Η συνέχιση της φυλάκισης Μιχαλολιάκου αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας μετά την έφεση που ασκήθηκε, όταν, πριν από λίγες εβδομάδες, αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας το οποίο, παρά την εισαγγελική πρόταση που ήταν αντίθετη, προχώρησε στην προσωρινή απόλυσή του, διακόπτοντας την κράτηση του.
Το δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας είχε αποφυλακίσει τον αρχηγό της ΧΑ, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων:
– την απαγόρευση του να κινείται εκτός Αττικής
– την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
– καθώς και την απαγόρευση να έχει συναντήσεις με συγκατηγορουμένους του.
Η αποφυλάκιση έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 (ο γνωστός «νόμος Παρασκευόπουλου») και δεν άλλαξε το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις –μετά το 2021– δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους.
Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, ήταν αντίθετος με την απόλυση Μιχαλολιάκου από τη φυλακή.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του πρώτου βαθμού, όπως και του Εφετείου, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις, όπως σημειώνεται στην πρότασή του, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις βάσει των οποίων ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.
Προς τούτο υπογραμμίζεται στην εισαγγελική πρόταση ότι η μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος προκύπτει από εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας, στοιχεία που τον καθιστούν ύποπτο να διαπράξει και νέα αδικήματα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μείωση ΦΠΑ: Τι θα κερδίσουν 67.418 κάτοικοι 19 νησιών του Αιγαίου; – Πόσο θα μειωθούν καύσιμα, προϊόντα και υπηρεσίες [πίνακας]
- Τραμπ: «Νομίζω ότι έχουμε τον δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ υπό κράτηση»
- Μόρνος: Μειώθηκαν κατά 42% τα αποθέματα νερού στη λίμνη μέσα σε ένα χρόνο [δορυφορική εικόνα]
- Μαγιορκίνης: «Καμπανάκι» για τον επικίνδυνο μύκητα στα νοσοκομεία – «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή»
- Πλεύρης: Καταργείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με «παράνομη»

