Για τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με το ιατρείο όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία στον Γιώργο Μαζωνάκη, αλλά και για τους ελέγχους που είχαν γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ρεπορτάζ στις 10» με τη Μίνα Καραμήτρου και τον Γιώργο Γρηγοριάδη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις έξι επισκέψεις που, όπως είπε, είχε πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο ιατρείο. Επισήμανε ότι από τους ελέγχους δεν είχε προκύψει ζήτημα ως προς τη νόμιμη λειτουργία του χώρου, ξεχωρίζοντας, ωστόσο, αυτό το θέμα από το εάν επιτρεπόταν να διενεργείται εκεί πλασμαφαίρεση.
«Έχουν πάει έξι φορές στο συγκεκριμένο ιατρείο»
Ερωτηθείς εάν υπήρξε αμέλεια από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι την αξιολόγηση του ζητήματος έχουν αναλάβει οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές.
«Καταρχάς, δεν είναι δική μου δουλειά αυτή. Αυτό το κρίνουν οι δικαστικές αρχές που ερευνούν το περιστατικό. Αν όμως με ρωτάτε εμένα σαν υπουργό, έχει πάει ο Ιατρικός Σύλλογος έξι φορές. Έξι φορές είναι πολλές φορές για να πάνε σε ένα ιατρείο. Στην Αθήνα υπάρχουν 8.500 ιατρεία. Να πας έξι φορές στο ίδιο, κάτι λέει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επανειλημμένες επισκέψεις δείχνουν ότι είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι στον χώρο, ακόμη και εάν, όπως υποστήριξε, είναι δυνατόν ένας ελεγχόμενος να αποκρύψει στοιχεία.
«Ένας απατεώνας μπορεί να κοροϊδεύει τους ελέγχους. Η Εφορία μπαίνει να σε ελέγξει και την κοροϊδεύεις. Ο εισαγγελέας μπαίνει να σε ελέγξει και τον κοροϊδεύεις. Δεν είναι ότι δεν έγινε έλεγχος», είπε.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Υπήρχαν τρύπες στο σύστημα»
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι υπήρχαν κενά στον μηχανισμό ελέγχου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διαδικτυακή προβολή και διαφήμιση ιατρικών πράξεων.
«Οι μεγαλύτερες τρύπες από όλες είναι ότι μπορούν, παρότι η ιατρική διαφήμιση απαγορεύεται δια ροπάλου, ειδικά στα δίκτυα, στο διαδίκτυο, να γίνεται ο κακός χαμός. Και δεν είχαμε φτιάξει ένα εργαλείο που να μπορεί αυτό να το βρίσκει. Το φτιάξαμε», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο θάνατος του Γιώργου Μαζωνάκη συνδεόταν με τη διαδικτυακή διαφήμιση, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για συνδυασμό παραγόντων.
«Ο Μαζωνάκης πέθανε από μια σειρά κακών πραγμάτων. Πρώτα απ’ όλα, πέθανε από το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, από το διαδίκτυο πήγαιναν στο ιατρείο αυτό, πολλοί από αυτούς διάσημοι, από ό,τι καταλαβαίνω, και αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνανε πλασμαφαίρεση, χωρίς ποτέ να αναρωτηθούν πώς γίνεται σε ένα ιατρείο να γίνονται τόσο βαριές τέτοιες πράξεις».
Στο «ραντάρ» 231 ιατρεία και κέντρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως εξήγησε, αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζει στο διαδίκτυο αναφορές και διαφημίσεις που ενδέχεται να παραβιάζουν τη νομοθεσία ή τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
«Κατηγοριοποιεί αυτά που βρίσκει από TikTok, Instagram, Facebook, sites, από αναφορές τρίτων και λοιπά. Τα βάζει σε μια διαβάθμιση και, ανάλογα με τη σημασία του ευρήματος, μπορεί κάποιος να πάει στον Ιατρικό Σύλλογο, κάποιος στην εισαγγελία, κάποιος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας εντοπίστηκαν 231 ιατρεία και κέντρα που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.
«Στείλαμε στον Ιατρικό Σύλλογο από χθες, του δώσαμε πρόσβαση, κατέβασαν τους 231 και ήδη προγραμματίζουν ελέγχους από Δευτέρα να πάνε σε όλους», ανέφερε.
«Το ιατρείο ήταν νόμιμο – Η πλασμαφαίρεση δεν μπορούσε να γίνεται εκεί»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη διάκριση μεταξύ της νόμιμης λειτουργίας του ιατρείου και της δυνατότητας πραγματοποίησης πλασμαφαίρεσης στον συγκεκριμένο χώρο.
«Το ιατρείο ήταν νόμιμο. Πλασμαφαίρεση δεν μπορείς να κάνεις. Σωστά απάντησε τότε ο ΙΣΑ ότι ήταν νόμιμο το ιατρείο. Νόμιμο ήταν το ιατρείο. Το θέμα είναι αν αυτό το νόμιμο ιατρείο μπορούσε να κάνει αυτή τη συγκεκριμένη πράξη. Ωραία, δεν μπορείς να την κάνεις».
Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εταιρεία που είχε διαθέσει το μηχάνημα, υποστηρίζοντας ότι στην ιστοσελίδα της εμφάνιζε το συγκεκριμένο ιατρείο ως σημείο όπου μπορούσε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία.
«Η εταιρεία που πούλησε το μηχάνημα έχει, κατά τη γνώμη μου, τεράστια ευθύνη, διότι δεν είναι μόνο ότι πούλησε το μηχάνημα. Στο site της ανέφερε ότι ο τόπος στην Αθήνα που γίνεται χρήση του μηχανήματος είναι το ιατρείο της κυρίας Δράκα. Και είχε και πινέζα με τη διεύθυνση».
Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί μια εταιρεία να λέει στους πελάτες της “πηγαίνετε και κάντε πλασμαφαίρεση εκεί”, σε έναν χώρο που δεν είχε άδεια».
«Μακάρι να το είχαμε κάνει νωρίτερα»
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το εάν τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί πριν από την υπόθεση Μαζωνάκη.
«Αν ήταν εύκολο ή αυτονόητο, κάποιος άλλος θα έβλεπε τον πλανήτη. Δυστυχώς, καμιά φορά εντοπίζεις τα προβλήματα όταν γίνεται ένα κακό γεγονός».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μακάρι να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Η αλήθεια είναι, μακάρι. Δεν το είχα σκεφτεί. Το σκεφτήκαμε μετά το γεγονός».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το κρίσιμο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν εντοπίζεται ένα πρόβλημα.
«Τέτοια ιατρεία υπάρχουν, συνέβαιναν και θα συμβαίνουν. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσουμε. Εμείς στο υπουργείο Υγείας είμαστε περήφανοι. Αντιδράσαμε με αστραπιαία ταχύτητα», σημείωσε.
Τι είπε για τον Θάνο Πλεύρη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε και το ζήτημα των εγγράφων που δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη σε σωματείο στο οποίο συμμετείχαν και οι δύο γιατροί που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:
«Ο Πλεύρης ήταν σε ένα σωματείο με άλλα 22 άτομα το 2012, δηλαδή 14 χρόνια πριν από το γεγονός, όπου σε αυτό το σωματείο συμμετείχαν μεταξύ των 22 και οι δύο αυτοί γιατροί. Το σωματείο τελικά δεν λειτούργησε ποτέ. Το διοικητικό συμβούλιο δεν συνήλθε ποτέ σε σώμα. Δεν έκανε καμία δραστηριότητα».
«Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε μια δεξίωση, σε ένα σωματείο, σε ένα κόμμα, με κάποιον που στο μέλλον μπορεί να γίνει απατεώνας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, κάνοντας αναφορά στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά ψυχολόγους, θεραπευτές και την ψυχοθεραπεία.
- Σπείρα «σάρωνε» σπίτια στην Αττική: Η οικιακή βοηθός «έδινε» τους στόχους – Βίντεο από τη δράση τους
- Θάνατος Μαζωνάκη: Νέα καταγγελία για τη γιατρό – «Διέγνωσε καρκίνο στη γυναίκα μου – Ήταν υγιής»
- Αλλαγή ώρας 2026: Πότε επιστρέφει η χειμερινή ώρα
- Θάνατος Μαζωνάκη: Οι πρώτες ώρες των γιατρών στον Κορυδαλλό – Τι αποκάλυψε το ΕΚΑΒ και η μαρτυρία-κλειδί




















