Αθήνα Καιρός

Στο εμβληματικό Θωρηκτό Αβέρωφ μπήκαν οι υπογραφές για την προμήθεια των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον Rafale

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
10 λεπτά
Στο εμβληματικό Θωρηκτό Αβέρωφ μπήκαν οι υπογραφές για την προμήθεια των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον Rafale

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» -μία επιλογή με έντονο συμβολισμό- υπογράφηκαν σήμερα, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (Belh@rra) από το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale (σε συνέχεια της πρώτης προμήθειας των 18 μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία), που θα συμπληρώσουν τη 332 Μοίρα «Γεράκι».

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών και εκ μέρους των γάλλων κατασκευαστών ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Πότε θα γίνει η παραλαβή των φρεγατών

Οι δύο πρώτες Belh@rra αναμένεται να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη αναμένεται να έχει χτιστεί το 2026.

Η πρώτη φρεγάτα Belh@rra που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων και του σκεπτικού της απόφασης εξηγούν ότι η παράδοση των φρεγατών FDI θα ολοκληρωθεί ταχύτερα από όλες τις λύσεις που προσέφεραν οι άλλες υποψήφιες εταιρείες.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Για το θέμα της διαμόρφωσης που θα έχουν τα δύο πρώτα πλοία, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τα πρώτα δύο πλοία με γαλλική διαμόρφωση.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

  • 16 επιπλέον βλήματα Aster 30
  • Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)
  • Σύστημα αυτοπροστασίας RAM
  • Σύστημα αφέσεως Chaffs

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Belharra: Αυτή είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού – Οι εξωπραγματικές δυνατότητες της

Η νέα φρεγάτα κατασκευάστηκε για τη διεθνή αγορά. Με τη φρεγάτα Belharra, η DCNS προτίθεται να συνεχίσει την επιτυχία που απολαμβάνουν στην ναυτική αγορά οι φρεγάτες της κλάσης La Fayette, με πάνω από είκοσι μονάδες που έχουν πωληθεί σε τέσσερις ναυτικές δυνάμεις.

Η DCNS ολοκληρώνει τη γκάμα πολεμικών πλοίων που προσφέρει τοποθετώντας ένα σκάφος τελευταίας γενιάς μεταξύ της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών κλάσης FREMM με εκτόπισμα 6000 τόνων και εκείνου των κορβετών κλάσης GOWIND των 2.500 έως 3.000 τόνων.

YouTube thumbnail

Με τη φρεγάτα Belh@rra, η DCNS ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών δυνάμεων που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα, ικανή να εξασφαλίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας, που μπορούν να επιχειρήσουν αυτόνομα ή ενσωματωμένες σε ναυτική δύναμη, στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών σε ένα πυκνό και εχθρικό περιβάλλον.

YouTube thumbnail

Η φρεγάτα Belharra προσφέρει ασύγκριτη επίγνωση της τακτικής κατάστασης η οποία είναι δίχως αντίπαλο στην διεθνή ναυτική αγορά και απλοποιημένη επιχειρησιακή αξιοποίηση, τα οποία είναι όλα καρπός των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών. Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες σχεδιαστικές μελέτες για τη φρεγάτα FREMM, η τελευταία φρεγάτα της DCNS αξιοποιεί επίσης την εμπειρία του Γαλλικού Ναυτικού με αυτό το σκάφος σε μεγάλο αριθμό θεάτρων επιχειρήσεων.

YouTube thumbnail

Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS, που αποδεικνύει την επιχειρησιακή του αξία στις φρεγάτες FREMM και στις κορβέτες GOWIND, η φρεγάτα Belharra θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες των ναυτικών πελατών σε όλους τους τομείς του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Η φρεγάτα θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

Η φρεγάτα Belharra επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσδίδουν μεγαλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων και ανίχνευση απειλών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο πλήρωμα να επικεντρωθεί σε εργασίες με μεγαλύτερη αξία. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.

Για την έκδοση του Γαλλικού Ναυτικού, η φρεγάτα Belharra έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες της Γαλλίας όπως ορίζονται από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας: μια φρεγάτα πρώτης γραμμής κατάλληλη για ανθυποβρυχιακό πόλεμο με εκτόπισμα 4.000 τόνους εφοδιασμένη με αυξημένη ικανότητα αυτοάμυνας και ικανότητας προβολής ισχύος.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, το σκάφος ενσωματώνει το τετραπλό ραντάρ επίπεδης κεραίας Thales Sea Fire και είναι εξοπλισμένο με βλήματα ASTER 30 από την MBDA. Η DCNS έχει ονομάσει τη νέα φρεγάτα Belharra από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο “α” που μετασχηματίζεται σε ένα @ αναφέρεται στην εξαιρετικά ψηφιακή φύση της φρεγάτας που προτείνεται από την DCNS.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]