Αυτό είναι το σχέδιο εκκένωσης του Κορδελιού για την εξουδετέρωση της βόμβας

08/02/17 • 09:56 | UPD 08/02/17 • 09:58

Σε εξέλιξη το… θρίλερ στο Κορδελιό με τη βόμβα που έχει βρεθεί στον αστικό ιστό, περιέχει 150 κιλά εκρηκτικών και έχει «διώξει» από τα σπίτια τους 250 ως 300 άτομα, έως ότου γίνει η εξουδετέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Τετάρτη θα γίνει ενημέρωση από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το σχέδιο.

Εκατοντάδες εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την καμπάνια ενημέρωσης μέσω των ΜΜΕ, που από σήμερα θα είναι συνεχής. Επίσης, σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης ή εκτός αυτής και θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες. Ακόμη, θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των δικτύων ενημερώθηκαν, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας. Ενημέρωση θα γίνει και στα ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ. Ειδικά μέτρα θα λάβει το φυσικό αέριο, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και όλοι όσοι έχουν δίκτυα στην περιοχή, αλλά και όλα τα μεταφορικά μέσα.

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Τα ΕΛΠΕ επίσης, που έχουν δεξαμενές εντός της επίμαχης περιοχής έχουν ενημερωθεί και έχουν εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.

Δείτε εδώ τον χάρτη της περιοχής

Η Πυροσβεστική θα είναι επί ποδός, όπως και σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου και να ενημερώνει τον κόσμο και να ρυθμίζει την κυκλοφορία και να δίνει οδηγίες, αλλά και να αποκλείσει τις προσβάσεις εντός της ζώνης εκκένωσης από τις 10 το πρωί της Κυριακής και μέχρι το τέλος της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας. Θα απαιτηθεί η συνδρομή εκατοντάδων αστυνομικών και τροχονόμων, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί και χωρίς παρκαρισμένα οχήματα οι κεντρικές οδικές αρτηρίες διαφυγής, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη φύλαξη των περιουσιών των πολιτών όσο θα είναι μακριά από τις οικείες τους. Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία.

Ήδη προσδιορίστηκαν σημεία συγκέντρωσης του κόσμου που θα «ξεσπιτωθεί», εφόσον δεν έχουν κάπου αλλού να περάσουν τις ώρες μέχρι το τέλος της επιχείρησης. Η ανακοίνωση θα αρχίσει από αύριο, τόσο από το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όσο κι από το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.