Στάθης Λιβαθινός: Σοκάρουν οι καταγγελίες από ανάπηρους καλλιτέχνες

eleftherostypos.gr
Newsroom
7 λεπτά
Στάθης Λιβαθινός: Σοκάρουν οι καταγγελίες από ανάπηρους καλλιτέχνες

Με τον τίτλο «ο φόβος αλλάζει πλευρά» η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προχώρησε σε καταγγελία κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού.

Στην συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία έχει κατατεθεί και εγγράφως στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών καταγγέλλουν τον Στάθη Λιβαθινό, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, για μισαναπηρισμό.

«Εμείς οι ανάπηροι και ανάπηρες καλλιτέχνες αποφασίζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μοιραστούμε τη λεκτική και ψυχολογική βία την οποία υποστήκαμε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό» αναφέρουν στην αρχή της καταγγελίας τους.

Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρει στην καταγγελία της πως πριν από περίπου τρία χρόνια, εκπρόσωποι της ήρθαν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τους με τον κ. Λιβαθινό με προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές.

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών και του Στάθη Λιβαθινού ήταν ο αποκλεισμός κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών άκουσαν μεταξύ άλλων από τα χείλη του κ. Στάθη Λιβαθινού τις εξής φράσεις: «Οι απαιτήσεις του θεάτρου είναι μεγάλες και ένας ανάπηρος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει» και «Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς».

Έπειτα συνέχισε λέγοντας «ο ρόλος του ηθοποιού δεν είναι να διεκδικεί δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές», μας είπε «δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες».

Η ηθοποιός κ. Ελευθερία Μαντζουράνη, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία ανέφερε μία από τις γραπτές προτάσεις, ότι θα μπορούσε να μπει ποσόστωση στις εξετάσεις και για τους αναπήρους όπως ισχύει στο Εθνικό η ποσόστωση στα φύλλα άνδρας/ γυναίκα, για παράδειγμα να μπαίνει κάθε χρόνο ένα ανάπηρο αγόρι και ένα ανάπηρο κορίτσι. Με σκοπό να διασφαλιστεί η εισαγωγή τους στη σχολή.

Η αντίδραση του κ. Λιβαθινού ήταν ξαφνική. «Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γεμίσει το Εθνικό ανάπηρους!»
Στην συνέχεια της συνάντησης, το θέμα του κωφού που απορρίφθηκε επανήλθε και η Κίνηση επέμεινε, πάντα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία πως θα μπορούσε να σπουδάσει και για να το πετύχει θα έπρεπε απλώς να υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως δικαιούται κάθε κωφός σπουδαστής.

«Και τι; Θα έχουμε στις παραστάσεις όλη την ώρα κάποιον να κουνάει τα χέρια;» φαίνεται να απόρησε ο Στάθης Λιβαθινός ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης τους φέρεται να είπε πως: «δε γίνεται… αν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερα ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή».

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρουν πως: «Αποχωρώντας από την αίθουσα, ήμασταν όλες και όλοι μουδιασμένοι. Κατεβήκαμε στο πάρκινγκ και αγκαλιαστήκαμε με δακρυσμένα μάτια. Το μούδιασμα δεν έλεγε να φύγει. Τελικά, το πήραμε μαζί μας και διήρκεσε πολύ πολύ καιρό».

Ο φόβος αλλάζει πλευρά.

Τους τελευταίους μήνες είμαστε όλες/όλοι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στα θύματα που εκφράζουν…

Δημοσιεύτηκε από Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version