Αρχαιοφύλακες για βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο: Δεν έχουμε ιματιοθήκη και προσωπικό

17/08/18 • 17:55 | UPD 17/08/18 • 20:07

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανακοίνωση για τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και όπως τόνισαν οι σοβαρές ελλείψεις στην φύλαξη αλλά και η ανυπαρξία ιματιοθήκης

Ανακοίνωση για τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και όπως τόνισαν οι σοβαρές ελλείψεις στην φύλαξη αλλά και η ανυπαρξία ιματιοθήκης ήταν οι αιτίες για την ζημιά που προκάλεσαν οι δύο γυναίκες με baby oil οι οποίες είναι οι περισσότερες αναστρέψιμες.

Η Ενωση των Αρχαιοφυλάκων, αφού χαρακτηρίζει το περιστατικό ως προμελετημένο και κακόβουλο, σημειώνει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου» και προβλέπει μάλιστα ότι «βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο».

Για την ελλιπή φύλαξη τόνοσαν «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου».

Στην συνέχεια μίλησαν για τις ελλείψεις στα συστήματα  ασφαλείας και στην έλλειψη της …ιματιοθήκης: «Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν. Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».