Επεισόδια μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν την Παρασκευή (9/10) στο κέντρο των Βρυξελλών, στη διάρκεια της συνδικαλιστικής κινητοποίησης κατά των περικοπών και των δημοσιονομικών σχεδίων της βελγικής κυβέρνησης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ φωτογραφίες του Reuters καταγράφουν συγκρούσεις, ρίψεις αντικειμένων και αστυνομικούς να ακινητοποιούν διαδηλωτές. Στην κινητοποίηση των συνδικάτων CSC-ACV και FGTB-ABVV συμμετέχουν και μαθητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και το αυξανόμενο κόστος των σπουδών.
La crise lycéenne gagne la Belgique https://t.co/O2LjX2Hsyd
— BFM (@BFMTV) October 9, 2026
Συγκρούσεις κοντά στον κεντρικό σταθμό
Σύμφωνα με το βελγικό ενημερωτικό μέσο Aktualności, επεισόδια εκδηλώθηκαν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, πριν από την έναρξη της πορείας. Ομάδες νεαρών συγκεντρώθηκαν στην οδό Πιτερί, όπου καταγράφηκαν ρίψεις κροτίδων και πυροτεχνημάτων προς την αστυνομία. Το φωτογραφικό υλικό του Reuters από τη σημερινή κινητοποίηση δείχνει διαδηλωτές μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων, καθώς και αστυνομικούς να συγκρούονται με συμμετέχοντες. Η διαδήλωση εντάσσεται στην πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση κατά των σχεδιαζόμενων κυβερνητικών περικοπών και της ακρίβειας. Σύμφωνα με το Reuters, η απεργία επηρεάζει τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα σχολεία και τις αερομεταφορές.

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Yves Herman

REUTERS/Yves Herman

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Yves Herman

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Stephanie Lecocq

REUTERS/Stephanie Lecocq
Οι τρεις κόκκινες γραμμές των συνδικάτων
Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι συνθήκες εργασίας και η χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας της FGTB προσδιορίζονται τρεις βασικές κόκκινες γραμμές, νέες παρεμβάσεις στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, αύξηση του ΦΠΑ και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη και θα δυσκολέψουν τον προγραμματισμό της καθημερινότητας των εργαζομένων. Ζητούν μεγαλύτερη συνεισφορά από τα εισοδήματα του κεφαλαίου και τις μεγάλες περιουσίες, αντί για νέες επιβαρύνσεις στους μισθωτούς. Χαρακτηρίζουν τη σημερινή διαδήλωση πρώτη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικής απεργίας την εβδομάδα της 23ης Νοεμβρίου, εφόσον προχωρήσουν οι επίμαχες παρεμβάσεις.




















