Αθήνα Καιρός

«Βράζει» η Τουρκία μετά την επίσκεψη Ρούμπιο: Η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ και η «παράκαμψη» της Άγκυρας

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
«Βράζει» η Τουρκία μετά την επίσκεψη Ρούμπιο: Η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ και η «παράκαμψη» της Άγκυρας
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητη στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με την ελληνική κυβέρνηση και τη στενή σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στη στενή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ και στην επιλογή της Αθήνας από την Ουάσινγκτον.


Cumhuriyet εστιάζει στις διαδηλώσεις

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet εστιάζει στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη Ρούμπιο, μεταφέροντας την εικόνα μέσω του Anadolu. Ωστόσο, σχολιάζει την επιλογή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα χωρίς να μεταβεί στην Άγκυρα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Aydinlik

Πιο έντονη είναι η προσέγγιση της Aydinlik, η οποία συνδέει την αμερικανική παρουσία στην Αθήνα με την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Κάθετο Διάδρομο και στον ενεργειακό ανταγωνισμό στην περιοχή, με το δημοσίευμα να παρουσιάζει τις εξελίξεις ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης του ελληνικού ρόλου έναντι της Τουρκίας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Yunanda

Στο θέμα αναφέρεται και η Yunanda, η οποία επικεντρώνεται στη σημασία της επιλογής της Αθήνας ως σταθμού της επίσκεψης Ρούμπιο. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η ελληνοαμερικανική σχέση φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία και δεν αντιμετωπίζεται πλέον αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών ισορροπιών.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Turkiye

Η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζει την επίσκεψη μέσα από το πρίσμα των διεθνών συσχετισμών, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα επιχειρεί να αξιοποιήσει την παρουσία Ρούμπιο ως διπλωματικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα, το δημοσίευμα επιχειρεί να αναδείξει τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη σημασία της επίσκεψης στην Ελλάδα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

TRHaber

Στην επίσκεψη αναφέρεται και το TRHaber, το οποίο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η άφιξη Ρούμπιο από τα ελληνικά μέσα.

Το τουρκικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, παρά την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει πολιτική ισορροπιών απέναντι στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το ερώτημα του HalkTV για την Αθήνα

Το HalkTV θέτει διαφορετικό ερώτημα: πώς θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τις ισορροπίες στις σχέσεις τους με Ελλάδα και Τουρκία μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το τουρκικό μέσο συνδέει μάλιστα την εξέλιξη με τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύοντας τη σημασία των προσωπικών επαφών των δύο ηγετών για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]