Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Καταιγίδες κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις μέχρι το Σαββατο

«Βόμβα» Φον ντερ Λάιεν: Μην τολμήσετε να «κομματιάσετε» την Ουκρανία – Η Ευρώπη εναντίον αμερικανικού «ειρηνευτικού παζαριού»

9 λεπτά
«Βόμβα» Φον ντερ Λάιεν: Μην τολμήσετε να «κομματιάσετε» την Ουκρανία – Η Ευρώπη εναντίον αμερικανικού «ειρηνευτικού παζαριού»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,προειδοποίησε ενάντια σε μια «μονομερή διαίρεση ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού έθνους», καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ασκήσει επιρροή στις αμερικανικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν δείχνει κανένα σημάδι πραγματικής πρόθεσης να τερματίσει τη σύγκρουση» και συνεχίζει να λειτουργεί με μια νοοτροπία που παραμένει αμετάβλητη «από την εποχή της Γιάλτας» – της έντονα επικριμένης διάσκεψης του 1945 που καθόρισε τη μεταπολεμική τάξη.

Η πρόεδρος προειδοποίησε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής διαίρεση ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού έθνους, ούτε αλλαγή συνόρων με τη βία. Αν το νομιμοποιήσουμε αυτό σήμερα, ανοίγουμε την πόρτα για περισσότερους πολέμους αύριο. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.»

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει ειρήνη, χαρακτηρίζοντάς τις «αφετηρία», αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη έχει σοβαρές ανησυχίες για τα σημεία του αρχικού αμερικανο-ρωσικού σχεδίου των 28 σημείων. Σύμφωνα με την Ουκρανία, αρκετές από τις ακραίες, φιλορωσικές απαιτήσεις έχουν αφαιρεθεί, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει από την αρχική προθεσμία που είχε θέσει.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την κατάσταση «εύθραυστη και επικίνδυνη», ωστόσο είπε ότι «υπάρχει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια από τη Ρωσία για αληθινή βούληση τερματισμού της σύγκρουσης», προσθέτοντας πως «πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία».

Ορισμένες από τις μαξιμαλιστικές, φιλικές προς τη Ρωσία, απαιτήσεις έχουν έκτοτε αφαιρεθεί , δήλωσε η Ουκρανία, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υπαναχωρήσει από την προθεσμία της Πέμπτης που συνδέεται με την αργία των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, εν μέσω ελάχιστων ενδείξεων προόδου σε βασικά σημεία τριβής.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως ασταθή και επικίνδυνη, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι είδε «μια ευκαιρία εδώ για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος», προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι από τη Ρωσία πραγματικής προθυμίας να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία».

Εντωμεταξύ, η Μόσχα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «κάνει παραχωρήσεις», ενώ η Ουκρανία δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν σε ένα σχέδιο ειρήνης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι είναι «πρόωρο» να μιλά κανείς για συμφωνία, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι οι διαπραγματευτές του σημειώνουν πρόοδο. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία συνεργάζεται, λέγοντας πως έχει προσφέρει «υπόσχεση για παύση των εχθροπραξιών», την ώρα που το Κίεβο εξετάζει σημαντικές παραχωρήσεις σε προσχέδιο συμφωνίας.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι στις πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι δεν συζητήθηκαν όροι ειρήνης, και ότι απαιτείται «σοβαρή ανάλυση» του σχεδίου.

Η Μόσχα τώρα ετοιμάζεται να δεχθεί τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ για συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση του Τραμπ να άρει την προθεσμία που είχε θέσει στην Ουκρανία μέχρι την Πέμπτη για να συμφωνήσει στους όρους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είπε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα ότι η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία θα απαιτούσε να αποκτήσει η Ρωσία τον έλεγχο του Ντονέτσκ και ενδεχομένως μια επιπλέον εδαφική ανταλλαγή, σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας τους που εξασφάλισε το Bloomberg.

Σε τηλεφωνική κλήση στις 14 Οκτωβρίου με τον Γιούρι Ουσάκοφ, τον βασικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γουίτκοφ είπε ότι θεωρεί αναγκαίες τις εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβούλευε τον Ουσάκοφ να συγχαρεί τον Τραμπ και να παρουσιάσει τις συνομιλίες με πιο αισιόδοξο τρόπο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είπε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα ότι η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία θα απαιτούσε να αποκτήσει η Ρωσία τον έλεγχο του Ντονέτσκ και ενδεχομένως μια επιπλέον εδαφική ανταλλαγή, σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας τους που εξασφάλισε το Bloomberg.

Σε τηλεφωνική κλήση στις 14 Οκτωβρίου με τον Γιούρι Ουσάκοφ, τον βασικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γουίτκοφ είπε ότι θεωρεί αναγκαίες τις εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβούλευε τον Ουσάκοφ να συγχαρεί τον Τραμπ και να παρουσιάσει τις συνομιλίες με πιο αισιόδοξο τρόπο.

«Τώρα, από μένα σε εσένα, ξέρω τι θα χρειαστεί για να κλείσει μια συμφωνία ειρήνης: το Ντονέτσκ και ίσως μια ανταλλαγή γης κάπου», είπε ο Γουίτκοφ σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση. «Αλλά λέω αντί να μιλάμε έτσι, ας μιλάμε πιο ελπιδοφόρα, γιατί νομίζω ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Ο απεσταλμένος έδωσε επίσης τακτικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα με τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων εισηγήσεων για τον προγραμματισμό τηλεφωνικής επικοινωνίας πριν από την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο αργότερα την ίδια εβδομάδα.

Την Τετάρτη, ο Ουσάκοφ φάνηκε να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της συνομιλίας, λέγοντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η διαρροή πιθανότατα έγινε για να «εμποδίσει» τις συνομιλίες. «Όσο για τον Γουίτκοφ, μπορώ να πω ότι έχει επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία να έρθει στη Μόσχα την επόμεμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Ο Λευκός Οίκος δεν αμφισβήτησε την εγκυρότητα της απομαγνητοφώνησης, ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε την προσέγγιση του Γουίτκοφ στη συνομιλία «τυπική» διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να πουλήσει αυτό στους Ουκρανούς. Πρέπει να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One την Τρίτη το βράδυ. «Αυτό κάνει ένας διαπραγματευτής».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]