Αθήνα Καιρός

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βλέπουν ανάμειξη της Βόρειας Κορέας πίσω από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου

7 λεπτά
Πόλεμος στο Ισραήλ: Βλέπουν ανάμειξη της Βόρειας Κορέας πίσω από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όπλα από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησαν πιθανότατα οι ένοπλοι της Χαμάς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπως προκύπτει από οπλισμό που κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και την ανάλυση βίντεο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι πούλησε όπλα στη Χαμάς και μάλιστα επέρριψε προ ημερών στο Ισραήλ την ευθύνη για τη σύγκρουση ως «αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εγκληματικών ενεργειών του Ισραήλ».

Αλλά όπως δείχνει η ανάλυση των βίντεο από δύο ειδικούς στον βορειοκορεατικό εξοπλισμό και εκείνη των όπλων που κατασχέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων από το Associated Press, οι ένοπλοι της Χαμάς φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών F-7, που κατασκευάζει η Πιονγιάνγκ και πουλά παράνομα στο εξωτερικό κατά παράβαση των κυρώσεων για να χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

«Η Βόρεια Κορέα», λέει στο AP, «εδώ και καιρό υποστηρίζει ένοπλες Παλαιστινιακές οργανώσεις

Οι εκτοξευτήρες ρουκετών εκτοξεύουν μία κεφαλή και μπορούν να ξαναγεμίσουν γρήγορα, ως εκ τούτου αποτελούν πολύτιμα όπλα για αντάρτικες ομάδες που αντιμάχονται δυνάμεις με βαρέα οχήματα. Χρήση των F-7 έχει καταγραφεί στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Λρωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Ν.Ρ. Τζένσεν-Τζόουνς, ειδικό σε θέματα όπλων και διευθυντή της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «Armament Research Services».

«Η Βόρεια Κορέα», λέει στο AP, «εδώ και καιρό υποστηρίζει ένοπλες Παλαιστινιακές οργανώσεις και βορειοκορεατικά όπλα έχουν καταγραφεί παλαιότερα μεταξύ των απαγορευμένων εξοπλισμών.

Τα βίντεο της Χαμάς

Η Χαμάς έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες από την εκπαίδευση ενόπλων της με εκτοξευτήρες ρουκετών με τη χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα στην κεφαλή τους και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία, που ταιριάζουν με τον F-7, συμπληρώνει ο Ματ Σρέντερ, ανώτερος ερευνητής της “Small Arms Survey”, που έχει γράψει έναν οδηγό για τα ελαφρά όπλα της Βόρειας Κορέας.

YouTube thumbnail

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε βορειοκορεατικά όπλα στη Χαμάς», σημειώνει.

Σε προπαγανδιστικά βίντεο και φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση εικονίζονται μέλη της με βορειοκορεατικούς τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Bulsae, αλλά και σύμφωνα με τον Τζένσεν-Τζόουνς και με αυτόματα Type 58, μια παραλλαγή των Καλάσνικοφ.

Ο βορειοκορεατικός εκτοξευτήρας ρουκετών F-7 μοιάζει με τον ευρύτερα γνωστό RPG-7 που σχεδιάστηκε επί ΕΣΣΔ με μερικές αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η ανάλυση του βίντεο από το Associated Press

Ένα βίντεο της Χαμάς που εξέτασε το AP δείχνει έναν ένοπλό της με F-7. Όπλα που κατέσχεσε ο στρατός του Ισραήλ και παρουσίασε σε δημοσιογράφους έφεραν επίσης τη χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα και άλλα σχεδιαστικά στοιχεί που συνάδουν με τον βορειοκορεατικό εκτοξευτήρα ρουκετών.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τρίτη το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας ταυτοποίησε το F-7 ως ένα από τα βορειοκορεατικά όπλα που κατά την εκτίμησή του χρησιμοποίησε η Χαμάς στη συντονισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Οι IDF (Αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ) δεν απάντησαν στο ερώτημα του AP για τον κατασκευαστή των εκτοξευτήρων αυτών, λέγοντας ότι αδυνατούν να το κάνουν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η στάση της  Βόρειας Κορέας

Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της, KCNA, απέρριψε ως «αβάσιμη και ψευδή φήμη», που διασπείρουν οι ΗΠΑ τους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε όπλα της στην επίθεση κατά του Ισραήλ.

Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2009, οι Αρχές της Ταϊλάνδης μετά από έρευνα σε βορειοκορεατικό μεταγωγικό φέρονται να εντόπισαν 35 τόνους συμβατικών όπλων, μεταξύ των οποίων και εκτοξευτήρες ρουκτών, κατά τον ανεφοδιασμό του σε αεροδρόμιο στη Μπανγκόνγκ. Όπως είπαν αργότερα οι ΗΠΑ, τα όπλα προορίζονταν για τη Χαμάς.

Η Βόρεια Κορέα, όπως υποπτεύονται δυτικές χώρες, παρέχει όπλα και πυρομαχικά και στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία πάνω από χίλια εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]