Ο Τραμπ ανακοίνωσε το χτύπημα ως απάντηση «στη σφαγή Χριστιανών» από το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποίησε τη φράση «κόλαση που πληρώθηκε» και συνέδεσε ευθέως την επιχείρηση με την «προστασία του χριστιανικού πληθυσμού». Τα στοιχεία αυτά προσδιόρισαν την εικόνα που παρουσίασε η Ουάσιγκτον στο κοινό της και λειτούργησαν ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα προς το συντηρητικό ακροατήριο.
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιχείρησε γρήγορα να αποσυνδέσει το πλήγμα από θρησκευτική διάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιούσουφ Τουγκάρ επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπόλα Τινουμπού έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα θρησκείας», σημειώνοντας ότι τα θύματα της τρομοκρατίας στη Νιγηρία είναι πολίτες κάθε δόγματος.
— Ministry of Foreign Affairs, Nigeria 🇳🇬 (@NigeriaMFA) December 26, 2025
Αναλυτές ασφαλείας, με δηλώσεις στο CNN, επισημαίνουν ότι η βία στη Νιγηρία και στη ζώνη του Σαχέλ τροφοδοτείται από ένα μωσαϊκό παραγόντων: ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, εθνοτικές αντιπαλότητες, συγκρούσεις για γη και φυσικούς πόρους και χρόνια αδυναμία του κράτους να επιβάλει ασφάλεια σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε πολλές επιθέσεις οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων, γεγονός που περιπλέκει την εικόνα της σύγκρουσης. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης τον ρόλο τοπικών πολιτοφυλάκων, την εξάπλωση οργανωμένου εγκλήματος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει την πρόσβαση σε βοσκοτόπια και υδατικούς πόρους, ως παράγοντες που τροφοδοτούν βία και μετακινήσεις πληθυσμών.
Yes sir.
The killing of innocent Christians in Nigeria — and anywhere — must end immediately. The Department of War is preparing for action. Either the Nigerian Government protects Christians, or we will kill the Islamic Terrorists who are committing these horrible atrocities. pic.twitter.com/C0v9RHGoS1
— Pete Hegseth (@PeteHegseth) November 1, 2025
Ειδήσεις Σήμερα
- Σεφ έσωσε τη ζωή 78χρονου όταν δεν εμφανίστηκε για το καθημερινό του φαγητό [βίντεο]
- Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει με τον Τραμπ για το εδαφικό και τις εγγυήσεις ασφαλείας – Την Κυριακή η συνάντηση στη Φλόριντα
- Δύο νεκροί στο Ισραήλ σε επίθεση με μαχαίρι και εμβολισμό με όχημα – Οι αρχές εξετάζουν τρομοκρατικό κίνητρο

