Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι φοβούνται ότι μια ήττα των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει δραματικά τις επιθέσεις του κατά του ΝΑΤΟ.
Η ανησυχία τους πηγάζει από το ενδεχόμενο να επιβάλλει περιορισμούς στην εσωτερική πολιτική του Τραμπ το Κογκρέσο, καθώς εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος, ως αρχιστράτηγος του στρατού των ΗΠΑ, ενδέχεται να επιδιώξει να εδραιώσει την «κληρονομιά» του στις εξωτερικές υποθέσεις, όπου έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απόσυρση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από την Ευρώπη.
«Συνήθως αυτό που συμβαίνει στους προέδρους που βρίσκονται στο τέλος της πολιτικής τους διαδρομής, είναι ένας συνδυασμός εκτόνωσης απογοητεύσεων και τυχοδιωκτισμού στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε στο POLITICO ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας. Και η επίθεση στο ΝΑΤΟ «φαίνεται να αποτελεί σταθερό μέρος της κοσμοθεωρίας του Τραμπ».
Η βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ολίβια Οέιλς, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από οποιονδήποτε άλλον», επικαλούμενη τις επιτυχίες του στην εξασφάλιση συμφωνιών από τους συμμάχους για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, καθώς και τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, «παραμένει σταθερός στο ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχαν σταθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών» σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, είπε, προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την παρακμή της Δύσης και θα συνεχίσει να προωθεί αμετανόητα τα συμφέροντά μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Οι Δημοκρατικοί αναμένεται ευρέως να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ τα ποσοστά προσωπικής αποδοχής του Τραμπ έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Οι ανησυχίες υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες διατλαντικές εντάσεις μετά τη διακοπή των δορυφορικών υπηρεσιών Starlink για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ και μια νέα προσέγγιση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμες εκλογές. Περαιτέρω επιθέσεις θα κατάφερναν ένα νέο πλήγμα στο ΝΑΤΟ, ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία κλιμακώνει την εκστρατεία σαμποτάζ και τον αποκαλούμενο υβριδικό πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Μπορεί να είναι πολύ εκνευρισμένος», είπε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. Αν συμβεί αυτό, «θα είναι πολύ σκληρός».
Δυνάμεις, χρήματα και Ουκρανία

Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή: REUTERS/Umit Bektas
Στον πυρήνα των ανησυχιών βρίσκεται μια επερχόμενη αξιολόγηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται έως τον Δεκέμβριο. Εάν ο Τραμπ εμποδιστεί να νομοθετήσει στο εσωτερικό, ενδέχεται να επιδιώξει να αυξήσει σημαντικά την κλίμακα αυτής της αποχώρησης για να συσπειρώσει τη βάση του MAGA, δήλωσαν τρεις από τους διπλωμάτες.
Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να συνδέσει τη συνεχιζόμενη αμερικανική παρουσία στην ήπειρο με την αποδοχή από την Ευρώπη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και διακεκριμένη ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute.
«Υπάρχει κίνδυνος όλα αυτά τα ζητήματα, η αξιολόγηση της στάσης των αμερικανικών δυνάμεων, η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, να αντιμετωπιστούν κατά κάποιον τρόπο ως μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης συμφωνίας με τον Πούτιν», είπε, «δημιουργώντας μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε περικοπή των αμερικανικών συνεισφορών στην κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, να περιορίσει το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ πρόγραμμα αγοράς όπλων PURL για την Ουκρανία, καθώς και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με τη Ρωσία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Μια μεγάλη εκλογική ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε επίσης να σημάνει μεγάλες αλλαγές στο Πεντάγωνο, οι οποίες θα είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε οποιαδήποτε σχέδια βρίσκονται υπό κατάρτιση στο κτίριο.
Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έχει γίνει ένα βαθύτατα αντιδημοφιλές πρόσωπο στο Κογκρέσο, δεδομένης της άρνησής του να παρέχει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις στους βουλευτές, ειδικά στους Δημοκρατικούς.
Αυτή η αντιδημοφιλία έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι ο Χέγκσεθ θα μπορούσε να αποχωρήσει μετά από μια εκλογική συντριβή για τον Τραμπ, εν μέρει επειδή ένα Κογκρέσο με ηγεσία των Δημοκρατικών θα υπέβαλε τον υπουργό Άμυνας σε έρευνες για την απόλυση δεκάδων στρατηγών και ναυάρχων χωρίς αιτία, καθώς και για τον πόλεμο με το Ιράν. Αυτές οι ακροάσεις και έρευνες θα έδεναν τα χέρια του Χέγκσεθ και της ομάδας του και θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. REUTERS/Eric Lee
Αν ο Χέγκσεθ αποχωρήσει πράγματι, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στο Πεντάγωνο η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τυχόν αποφάσεις σχετικά με τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων εκτός Ευρώπης για εβδομάδες ή μήνες.
Θεωρητικά, μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία θα περιόριζε τα περιθώρια ελιγμών του Τραμπ ακόμη και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, έστω κι αν η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει επί του παρόντος ένα ελάχιστο όριο 76.000 ατόμων για την παρουσία στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Αλλά «είναι αμφίβολο αν τουλάχιστον τα κατώτατα όρια στρατευμάτων θα αντέξουν στον νομικό έλεγχο και σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ ήταν πολύ πρόθυμος να αγνοήσει τα δικαστήρια», δήλωσε η Τζένιφερ Κάβανα, ανώτερη ερευνητής στο think tank Defense Priorities. «Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί συστηματικά τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, ξοδεύοντας χρήματα για δραστηριότητες που το νομοθετικό σώμα δεν έχει εγκρίνει».
Εάν ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει μια πιο ευρεία μείωση των δυνάμεων, η Ευρώπη θα έχει «το μεγαλύτερο πρόβλημα» να αντικαταστήσει μέσα όπως δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα αεράμυνας, υποστήριξη πληροφοριών και αναγνώρισης, εναέριο ανεφοδιασμό και ορισμένους τύπους υλικοτεχνικής υποστήριξης, είπε.
Άλλοι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο ο Τραμπ να χτυπήσει το ΝΑΤΟ. «Είχαμε εικασίες όλη την ώρα για τον Τραμπ ότι θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου, Ντράγκαν Κραπόβιτς. «Το Κογκρέσο είναι αυτό που παίρνει την απόφαση, την τελική απόφαση για λιγότερα στρατεύματα στην Ευρώπη».
Αλλά «για να κάνει κανείς υποθέσεις με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας χρειάζεται ένα αντικείμενο μελέτης που να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις», δήλωσε ένας έκτος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ».





















