«Κανείς δεν θα πολεμήσει στρατιωτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον της Γροιλανδίας», είπε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στο CNN, αφού ρωτήθηκε επανειλημμένα αν θα απέκλειε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.
Οι δηλώσεις αυτές ήταν μέρος μιας έντονης προσπάθειας του Μίλερ, που εδώ και καιρό είναι ένας ισχυρός παράγοντας στα παρασκήνια της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ, να δικαιολογήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το όραμα για μια νέα παγκόσμια τάξη, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να ανατρέπουν ελεύθερα εθνικές κυβερνήσεις και να καταλαμβάνουν ξένα εδάφη και πόρους, αρκεί αυτό να είναι προς το εθνικό συμφέρον.
«Ζούμε σε έναν κόσμο, στον πραγματικό κόσμο, που κυβερνάται από τη δύναμη, που κυβερνάται από τη βία, που κυβερνάται από την εξουσία», είπε. «Αυτός είναι ο σιδηρούς νόμος του κόσμου από την αρχή του χρόνου».
Ο Μίλερ έκανε τα σχόλιά του μετά την ανάρτηση μιας εικόνας από τη σύζυγό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, η οποία υπονοούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν σύντομα τον έλεγχο της Γροιλανδίας, ενώ ο Τραμπ ανανέωσε τις προσπάθειές του για την απόκτηση του νησιού.
SOON pic.twitter.com/XU6VmZxph3
— Katie Miller (@KatieMiller) January 3, 2026
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντερικσεν, προέτρεψε τον Τραμπ την Κυριακή να «σταματήσει τις απειλές» για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, που στην ουσία συνιστούν επίθεση εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Η κατάληψη της Γροιλανδίας με τη βία από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έσπαγε τη κεντρική συμφωνία που στηρίζει τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, της οποίας η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδρυτικά μέλη. Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών. Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν αποκλείει τη χρήση του στρατού για την κατάληψη της Γροιλανδίας.
Οι ΗΠΑ κυβερνούν τη Βενεζουέλα

Ο Μίλερ επανέλαβε επίσης την πρόθεση του Τραμπ να κυβερνήσει τη Βενεζουέλα και να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, μετά την επιδρομή των ΗΠΑ που συνέλαβε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του στο Καράκας. Ακόμη και μερικοί από τους πιο πιστούς συμμάχους της Αμερικής έχουν επικρίνει την επιδρομή, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η επιδρομή παραβίασε το καταστατικό του ΟΗΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυβερνούν τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μίλερ, απορρίπτοντας τις διεθνείς συνθήκες που κατοχυρώνουν το δικαίωμα ενός έθνους στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία ως «διεθνείς ευγένειες». (Το τι ακριβώς σημαίνει «κυβερνούν» τη Βενεζουέλα είναι υπό συζήτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απέφυγε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο — παρόλο που ο Τραμπ επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κυβερνούν» τη Βενεζουέλα — και ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά τη στρατιωτική επιχείρηση, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται σε στρατιωτικές εχθροπραξίες ή κατοχή.)
Η γλώσσα του Μίλερ, σύμφωνα με τους New York Times αντηχούσε μια σκοτεινή ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που κυβερνούσαν τα πιο αδύναμα και μικρότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής, επιδεικνύοντας τη στρατιωτική τους δύναμη. Ο Μίλερ ισχυρίστηκε ότι ένας στρατιωτικός αποκλεισμός της χώρας της Νότιας Αμερικής με 28 εκατομμύρια κατοίκους από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έδινε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της Βενεζουέλας.
«Εμείς θέτουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις», είπε ο Μίλερ. «Έχουμε επιβάλει πλήρες εμπάργκο σε όλο το πετρέλαιο τους και στην ικανότητά τους να κάνουν εμπόριο. Έτσι, για να μπορούν να εμπορεύονται, χρειάζονται την άδειά μας. Για να μπορούν να λειτουργούν οικονομικά, χρειάζονται την άδειά μας. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον έλεγχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διοικούν τη χώρα».
Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς καταδίκασε αμέσως τις δηλώσεις του Μίλερ, λέγοντας στο CNN ότι «ο κ. Μίλερ έδωσε έναν πολύ καλό ορισμό του ιμπεριαλισμού».
«Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να πάρει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας», πρόσθεσε. «Από ό,τι έχω ακούσει, αυτό είναι ο ιμπεριαλισμός. Και υποψιάζομαι ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λένε: Πω πω, επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν πριν από 100 χρόνια, ή πριν από 50 χρόνια, όταν οι μεγάλες, ισχυρές χώρες εκμεταλλεύονταν τις φτωχότερες χώρες για τους φυσικούς τους πόρους».
Ειδήσεις Σήμερα
- Βενεζουέλα: Έτοιμη για εκλογές κι επιστροφή στο Καράκας η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αλλά ο Τραμπ δεν φαίνεται να συμφωνεί
- Συγκινητική κίνηση στις ελβετικές Άλπεις – 1.000 σκιέρ σχημάτισαν τεράστια καρδιά στο χιόνι για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Κραν Μοντανά
- Βενεζουέλα: Σημεία ελέγχου, ένοπλες περιπολίες και έλεγχοι στα κινητά τηλέφωνα στο Καράκας

